VAŽNO ZA SVE KOJI SU POBEDILI KOVID: Ukoliko niste otišli na ovaj pregled, može biti opasno!

0
Trenutno sada živimo u vremenu kada je teško verovati u bilo šta. Svima nam se čini kako su ratna dešavanja između Rusije i Ukrajine potisnula opasnost od korone virusa. Svi smo svedoci šta je svako od nas proživeo protekle 2 godine. Neki su prošli blaže i nisu imali posledica niti u porodici i bližim a neki su prošli katastrofalno, te će pamtiti ovo vreme do kraja života.
Kako ističu švedski naučnici, osobe koje su preležale kovid u poslednjih šest meseci su podložni riziku nuspojava koje bi mogle biti smrtonosne. Svedoci smo da je pravilno i striktno ponašanje bilo ključno za pandemiju korona virusa. To pravilno ponašanje je ključno za zastitu sebe, a i svojih najmilijih.
Švedski naučnici navode podatak na koji su upozoravali stručnjaci od početka pandemije, tj. da svi pacijenti koji su preležali kovid nakon ozdravljenja treba da obave kardiovaskularni pregled. Sve je to iz razloga jer je ustanovljeno da su se, već nakon tri meseca preležanog kovida kod velike grupe pacijenata pojavili krvni ugrušci i tromboza.
Naučnici su iskazali najveću zabrinutost za pacijente koji su bolest preležali kod kuće bez nadzora lekara jer sa druge strane lekari su pratili tok i period nakon preležanog kovida.

Najveće šanse za krvne ugruške i trombozu imali su pacijenti koji su bili zaraženi u prvom talasu pandemije, piše poznati časopis The Sun. Istraživanje Univerziteta u Glazgovu u Škotkoj navodi da je važno da pacijenti vode računa o opštoj zdravstvenoj slici posle kovida kako bi brzom reakcijom izbegli potencijalne akutne ili hronične probleme koji mogu da se dogode.