UZROK I SIMPTOMI KILE NA ŽELUCU: Obratite pažnju da stvari ne krenu po zlu

0

Iako hijatalna kila često ne uzrokuje osobi poteškoće, povremeno može imati uočljive simptome. Hiatalna kila je kada želudac gura kroz dijafragmu. Nije neophodno da manja hijatalna hernija izaziva očigledne simptome, a pacijent možda neće ni biti svjestan da ih ima dok liječnik ne obavi pregled radi postavljanja dijagnoze. S druge strane, velika hijatalna hernija može dovesti do ponavljajućih žgaravica i čireva i zahtijevati lijekove ili operaciju za rješavanje.

Simptomi hijatalne hernije
Najčešći simptomi hijatalne hernije slični su GERB-u, a to su:

– česte žgaravice
– podizanje kiseline iz želuca
– problemi s gutanjem
– bol u prsima ili u abdomenu
– kratkoća daha
– povraćanje krvi
– tamna stolica
– nadutost

U ovoj situaciji, gornji dio želuca strši u otvor dijafragme. Dijafragma, vitki mišićni zid koji dijeli grudnu šupljinu od trbuha, je mjesto gdje se spajaju jednjak i želudac. Kod onih bez kile, želudac je ispod dijafragme, ali kod ljudi sa hijatalnom hernijom, stomak pritiska dijafragmu i pruža se prema van. Većinu vremena ova bolest nije problematična, a kada se simptomi pojave, liječe se smanjenjem simptoma i promjenom načina prehrane. Slično ovome, gojazne osobe moraju smanjiti svoju težinu i jesti češće male obroke. Izbjegavanje jela koja su masna, pržena, ljuta, alkoholna, gazirana i određeni umaci će pomoći. Za pušače može biti korisno da prestanu sa pušenjem.

Kada pritisak unutar trbušne šupljine poraste, nastaje hijatalna kila. Bolest poznata kao hijatalna kila nastaje kada stomak prođe kroz otvor dijafragme. Iako hijatalna kila često ne uzrokuje osobi poteškoće, povremeno može imati uočljive simptome. Povremeno se može liječiti operacijom, određenim lijekovima i promjenama u ishrani.