Komercijalna roba nije samo skupa, već je i hemijski opterećena. Otkrili smo efikasnu mješavinu za čišćenje drvenih površina od prirodnih materijala jer je drvo teško čistiti jer ne voli vodu. Evo pet faza za čišćenje drvenih površina, zajedno sa priborom koji će vam trebati.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

¼ šoljice maslinovog ulja
½ šoljice alkoholnog ili jabukovog sirćeta
⅓ šoljice pčelinjeg voska ili veganske alternative, poput karnaube
20-30 kapi eteričnog ulja lavande (po želji)
Voda
1 kašika limunovog soka (po želji)
Maslinovo ulje


Prirodno sredstvo za čišćenje koje je dovoljno blago za upotrebu u vašoj kući i potpuno je bezbjedno za drvo napravljeno je od maslinovog ulja i sirćeta. Bez snažnog ribanja, sirćetna kiselina prodire duboko i uklanja prljavštinu, pa čak i mrlje. Međutim, kako bi kiselost zapravo mogla naštetiti zaštitnom sloju ako se koristi sam, treba ga koristiti samo s nosačem.

Sredstvo za čišćenje treba čuvati u posudi ili ga prije upotrebe promijeniti u bočicu sa raspršivačem. Nanesite hemikaliju krpom ili je poprskajte direktno na drvenu površinu. Koristeći ručnik, utrljajte smjesu držeći se prirodnog zrna drveta. Umjesto snažnog ribanja, pustite sirće da odradi svoj posao uklanjanja mrlja i ostataka.

Koristite vlažan ručnik da prvo obrišete prašinu i prljavštinu s površine tvrdog drveta. Trebali biste brzo očistiti vlažnu površinu suhim ručnikom jer voda može oštetiti drvo. Ovo bi trebalo biti dovoljno za rutinsko brisanje prašine, ali je potreban dodatni napor za dubinsko čišćenje (da biste se riješili prljavštine i mrlja).

Nanesite mješavinu sirćeta i ulja ravnomjerno po cijeloj površini, zatim počnite ispočetka i potpuno obrišite smjesu svježim, suhim ručnikom. Da biste spriječili promjenu boje, držite drvo što je moguće suhim. Za podove, sušenje drva je posebno važno jer ulje može učiniti površine nevjerovatno skliskim. Trljajte kružnim pokretima dok brišete. Ulje ovog rastvora pruža efekat poliranja.