Uvedite ove dvije namirnice u vašu ishranu i smanjit ćete rizik od dijabetesa 2, sjajan recept

0

Istraživači sa Sveučilišta Alberta u Kanadi i Medicinskog instituta Iran objavili su rezultate studije koji su vršili unazad nekoliko mjeseci, pa u nastavku vam dajemo opširnije rezultate.

Kad je riječ o dijabetesu, to je obično u kontekstu prehrane i hrane koju treba jesti. No, nova studija otkriva da postoji sasvim druga kategorija hrane koja može igrati veliku ulogu u razvoju dijabetesa. Autori studije kažu da, kada se podaci usporede s sudionicima koji su redovito uzimali mliječne proizvode, oni koji su ih unosili manje (oko 50 posto) imaju veći rizik od razvoja dijabetesa. Čini se da faktor masti također ima posebne učinke…

Istraživači su rekli da je povećana konzumacija nemasnih mliječnih proizvoda povezana sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, u usporedbi s razinom potrošnje koja se nije mijenjala tijekom vremena. Čini se da najveći utjecaj imaju niskomasno mlijeko i jogurt.

To se posebno odnosi na ispitanike koji su povećali konzumaciju takve hrane, gdje je rizik smanjen za čak 43 posto. Povećan unos nemasnog jogurta i potpuno smanjen unos jogurta s visokim udjelom masti doveli su do 27 posto manjeg rizika od razvoja ove bolesti.

Istraživači su također pratili što se događa kada se umjesto nemasnog mlijeka konzumira cjeloviti sir. Dokazali su da se rizik povećava za 66 posto, a kada se nemasni jogurt zamijeni ovim sirom, rizik je za razvoj dijabetesa veći za čak 47 posto. Mogući razlog za to je, kažu autori, taj što kada se poveća unos nemasnih mliječnih proizvoda, to može biti zamjena za konzumaciju puno nezdrave hrane, pa jedan jogurt u koji ste dodali voće može biti zamjena za sladoled.