Uništava BUBREGE i JETRU: Ovu namirnicu SVI jedu, a nisu ni svesni koliko je OPASNA

0

Poznato je da loša ishrana predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika kada su u pitanju maligna obolenja. Ono što neke namirnice čini opasnim su hemijske supstance i aditivi koji se dodaju zarad poboljšanja ukusa i drugih osobina osnovne namirnice ili materije koje nastaju tokom termičke obrade. Kako bismo iz jelovnika izbacili potencijalno opasne, kancerogene materije i supstance koje podstiču razvoj malignih ćelija, najpre moramo da ih identifikujemo.

Danas vam predstavljamu namirnicu koja je sastavni deo meze ali i sendviča može itekako da naruši zdravlje. Mnogima je omiljeno jelo za doručak sendvič, u koji se obavezno pored salate stavlja i malo mesa, pri čemu je to obično šunka. Stučnjaci tvrde i savetuju da je sa ovom namirnicom moramo itekako biti oprezni a evo i zašto.

Pored toga što šunka sadrži dobre nutritijente, ona u sebi ima i one negativne, odnosno ima jednu nuspojavu, a to je da zadržava vodu u telu. Da bi šunka imala dobar ukus, prilikom pravljenja ovog proizvoda u šunku se dodaje dosta soli, odnosno kako je američko Ministarstvo poljoprivrede prenelo, radi se o tome da u 85 grama dimljene šunke ima čak 830 miligrama natrijuma. Tako da prilikom čestog konzumiranja šunke to dovodi do zadržavanja vode u telu, te zbog toga mogu oticati stopala, šake ili zglobovi.

Dakle, prilikom prekomernog unošenja soli i u organizam, prilikom zadržavanja vode dolazi se pravi pritisak na krvne sudove što može povećavajući rizik od infarkta ili moždanog udara. Može doći i do gubljenja kalcijuna iz kostiju što može na duži rok da napravi ozbiljne probleme sa kostima. Takođe, velika količina soli može negativno uticati na jetru i bubrege. Nutricionisti preporučuju da je neophodno jesti šunku umereno, ali i to da je potrebno da popijete veću količinu vode.