Unesite ove biljke u spavaću sobu i napokon se naspavajte kao čovjek

0

Isprobali ste svaki trik koji postoji da biste se naspavali dobro, svake večeri se i dalje budite neprestano i prevrćete se, kriva je za to možda i vaša spavaća soba, jeste li se zapitali?

Ukoliko vaša okolina nije pogodna za spavanje, neće vam biti prijatno, koliko god pokušavali da to bude. A jedna stvar za koju niste vjerovatno znali da fali vašoj sobi su BILJKE.

Ovo je možda čudno, ali je istinito. Nekoliko biljaka postavite u spavaćoj sobi, one vam mogu pomoći da zaspite brže. Ne samo da će poboljšati izgled prostora, nego sobne biljke mogu da podstaknu raspoloženje, da vam povećavaju kreativnost, da se smanji nino stresa, da se produktivnost poveća, da vam se mir donese, da se održi nivo vlage u zatvorenom prostoru i proizvoditi kiseonik, filtrirati vazduh, navodi portal Jutarnji.

Tako se i određene biljke mogu uklopiti u spavaću sobu od drugih, lako ih održavate, imaju svojstva pročišćavanja vazduha, opuštajuće mirise, a to ih sve čini pobjednicima pošto vam pomažu da brzo postignnete kvalitetno vrijeme odmora.

Saznajte i o kojim biljama se radi, pa ćemo krenuti redom:

Svekrvin jezik

Svekrvin jezik jedna je od najpoželjnijih biljaka, prije svega zato što se lako održava, no još jedna velika prednost je njegovo mjesto na NASA-inoj listi najboljih pročišćivača zraka. Pokazalo se da jezik svekrve filtrira benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Također je jedna od rijetkih sobnih biljaka koja noću pretvara ugljični dioksid u kisik; nešto što većina sobnih biljaka radi samo tijekom dana. Ovo povećanje kvalitete zraka dovest će do boljeg sna – osobito ako ste skloni alergijama.

Klerodendron

Još jedna biljka za pročišćavanje zraka koju treba uzeti u obzir je klerodendron (Clerodendrum trichotomum). Emituje visoku razinu kisika i uklanja kemikalije kao što su formaldehid i benzen. Osim toga, iznimno je jednostavan za uzgoj jer voli zatvorene prostore sa slabom sunčevom ili fluorescentnom rasvjetom.