UM*LA U 43. GODINI KAO BESKUĆNIK ! USKORO SE NAVRŠAVA 20 GODINA OD SM*TI NAJLJEPŠE ROK PRINCEZE !

0

Mergita Magi Stefanović bila je princeza rok talasa, a njenoj ljepoti, harizmi i talentu divili su se svi. I oni koji su slušali rok, ali i oni drugi. Um*la je sama kao beskućnik i rastužila cijelu bivšu Jugoslaviju. Ove godine, 18. septambra, navršiće se tačno dvije decenije od kako je umrla. Margita Magi Stefanović je dio beogradskog boemsko-umjetničkog kruga, kome su pripadali i ostali članovi EKV-a. Magi je bila umjetnička duša, školovana pijanistkinja i kompozitorka.

“U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života”, tvrdila je jednom prilikom Magi.

 

U Srednjoj muzičkoj školi “Josip Slavenski”, zajedno sa Ivom Pogorelićem, maturirala je kao najtalentovanija pijanistkinja, nakon čega je dobila poziv za nastavak obrazovanja na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi. No, sjajnu priliku odbila je zbog majke, kojoj se nije svidjela ideja da Magi u tim godinama ode od kuće.
Margita je nastavila da istražuje život, svirala je klavir i upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Diplomirala je 1982. godine i upravo se tada, zajedno sa svojim momkom Srđanom Vejvodom, sve više zagrijavala za beogradsku andergraund scenu pa je krenula u potpuno drugom smjeru.

U proljeće iste godine preko svog rođaka, gitariste Gagija Mihajlovića upoznala je Milana Mladenovića, a ubrzo nakon toga na jednoj od proba tadašnje grupe “Katarina II” pozvana je u bend u kojem je ostala sve do kraja 1994. godine, odnosno do Mladenovićeve sm*ti, koja je, ujedno, označila i kraj postojanja pravog EKV-a.