Iako je Hrvatska samo dom tri vrsta otrovnih zmija poskoka, šarka i planinski šargan, morate biti svjesni da je vjerojatnije da će zmije bježati od ljudi nego napadati. Doktorka Verica Božić je u izjavi za RTS dala nekoliko korisnih savjeta za sprječavanje ujeda zmija, kao i šta prvo da uradite ako vam to zaista padne na pamet. Doktorica Božić je  jednom prilikom rekla: “Uvijek imamo izolovane slučajeve ujeda zmija u aprilu i maju kada zmije izlaze iz svojih staništa, tako da je važno biti oprezan.” Predložila je da se prikladno obučete i ponesete štap koji bi se mogao koristiti kao oružje ako je potrebno.

Devojčica koju je prošlog vikenda u gradu Oštrovići kod Niša ujela zmija pokazala je koliko je važno da zmiju nikada ne dodirnete golim rukama. “Zmije napadaju ljude kako bi se branile kada se osjećaju ugroženo. Ponekad je jedini simptom neopisiv bol, praćen oticanjem zahvaćenog ekstremiteta. Najvažniji koraci su odmor oboljelog i mobilizacija, ako je ozljeda ekstremiteta.

Reakcije su znatno brže ako se radi o glavi, licu ili ugrizu koji direktno dodiruje krvnu arteriju, stoga je neophodno što prije otputovati u medicinsku ustanovu ili pozvati našu hitnu pomoć, Zavod za hitnu medicinu pomoći što je prije moguće, kaže doktorica Božić. Ona savjetuje da ne koristite zastarjele tehnike poput usisavanja i poprečnog rezanja jer su neučinkovite. Mjesto ugriza izgleda drugačije kada je otrov prisutan, kaže doktor Božić: “Postoji otok i promjena boje kože, to je znak za nas.” Potrebno je da ne radite stvari na vašu ruku i da pustite sturčnim ljudima da se pobrinu o vama.