Tokom zimske sezone u Srbiji meteorolog Nedeljko Todorović gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije. Konkretno, Todorović je upozorio da je na pomolu zima neviđenih razmera, koja se dešava svake 21 godine i koja će nam se uskoro suočiti.

Prošle zime, prve snežne padavine u Beogradu bile su 12. decembra, debljine svega 2 cm. Međutim, brzo je nestao, što je rezultiralo periodom bez snijega koji je trajao 10 dana. Na kraju je palo desetak centimetara snijega. Iznenađujuće, najveća snežna akumulacija u zimskoj sezoni u Beogradu desila se u aprilu, tačnije 4. aprila. U pojedinim delovima grada visina snega je prelazila 20 cm. Ovaj nepredvidivi obrazac je prirodni fenomen. Kada se posmatraju prosečni datumi prve i poslednje snežne padavine u Beogradu, istorijski gledano, prva snežna padavina se obično javlja 23. novembra. Nasuprot tome, konačna snežna padavina obično pada 21. marta, iako ima godina kada ovaj datum varira ili se u potpunosti propusti. Prethodnih zima snježne padavine su često kasnile, stizale su tek u januaru ili februaru. Međutim, postoje prilike, godinama, pa čak i decenijama, kada snežne padavine dostižu visinu od pola metra, objasnio je Todorović.

Podsećam na zimu februara 2012. godine, kada su se i Sava i Dunav zaledile, a Beograd je bio prekriven debelim slojem snega od 53 cm. Cijeli mjesec su karakterisali ledeni uslovi, sa ukupno 20 ledenih dana i temperaturama konstantno ispod 0 stepeni. Bila je prava zima, ali ovakve zime se dešavaju samo jednom u 8 ili 10 godina. U međuvremenu, doživljavamo blaže zime sa mješavinom kiše, snijega, toplog i hladnog vremena. Možda će predstojeća zima vratiti intenzitet. Očigledna je rijetkost ovih oštrih zima, sa značajnim pojavama 1962., 1984. i 2005. godine, prateći obrazac od otprilike 21 godinu, koji je usklađen sa ritmom Sunca. Stoga možemo očekivati ​​da će jedna od naredne 3 zime biti oštrije prirode.