U KUĆI SE POJAVILA BUĐ I VLAGA: Ubacite ovu biljku u problematičnu prostoriju, NIKAD SE VIŠE NEĆE POJAVITI! (SAVET)

0

Svi mi volimo životinje i dosta nas ima kućne ljubimce, a mnogo ljudi voli i biljke te uzgaja kućne varijante. Biljke su nam oduvijek izvor hrane i odatle je poteklo ratarstvo, međutim biljke znaju biti i lijepi ukrasi u domovima ili na balkonima kod onih koji imaju divno i šareno cvijeće.

Da li ste znali da biljke imaju još jednu zgodnu svrhu, a to je da se bore sa vlagom u zraku i sprječavaju da vam se zidovi buđaju i ugrožavaju vaše zdravlje. Zimi je ovo problem jer se veš suši u kući i onda dolazi do stvaranja vlage i buđi na zidovima. Buđ je mnogo toksična, tako da je potrebno da je eliminišete i jako je lako to obaviti kupovinom i uzgojem kućnog bilja, a evo tri vrste koje će vam u tome pomoći. Prva je bršljan – biljka koja zahtijeva jaku ali indirektnu svjetlost i standardno održavanje a dobro radi svoj posao.

Naime, bršljanovo lišće jako dobro upija vlagu i štiti vaš dom od problema koji nastaju nakupljanjem vlage, ali morate dobro paziti jer su im listovi otrovni za kućne ljubimce. Još jedna biljka sa otrovnim listovima ali dobrim dejstvom uklanjanja vlage je i biljka cvjetnica po imenu spatifilum.

Ljepša je od bršljana zbog bijelih pupoljaka, a ne zahtijeva puno svjetlosti te dobro radi svoj posao. Treća biljka je palma – drvo koje nas podsjeća na tropske i primorske krajeve. Patuljasta i damska palma su jako dobre za regulaciju vlage unutar doma, a jako lijepo izgledaju u kući. Šta vi mislite o ovome?