TRI NAPITKA ZA BOLJI SAN: Stručnjaci savjetuju – ovo obavezno popijte prije odlaska u krevet

0

Neki napici mogu poboljšati kvalitet našeg sna i pomoći nam da brže zaspimo. Tri pića, prema mišljenju stručnjaka, mogu poboljšati vašu sposobnost spavanja. “Naša hrana ima značajan uticaj na količinu i kvalitet sna koji dobijamo svake noći. Moramo da vodimo računa o tome šta pijemo i kada to pijemo jer pića čine značajan dio naše ishrane, posebno ako imamo problemi sa spavanjem, kaže dijetetičarka Jess Bloom. “Ako imate problema sa spavanjem, uvijek je dobra ideja razgovarati sa svojim liječnikom, ali neka od napitaka u nastavku također mogu pomoći da poboljšate kvalitetu sna.”

Čaj od kamilice

Ovaj biljni čaj, koji se pravi od suhih cvjetova kamilice, djeluje umirujuće. Moći ćete brže zaspati ako vam to pomogne da opustite mišiće i smanjite anksioznost. Prirodni tretman za nesanicu i druge probleme sa spavanjem je čaj od kamilice. Prema studijama, čaj od kamilice može pomoći u dužini i kvaliteti sna, kaže dijetetičar.

Mlijeko

Triptofan, aminokiselina koja se nalazi u mlijeku, tijelo pretvara u serotonin, neurotransmiter koji je neophodan za spavanje. Mlijeko sadrži triptofan, koji vam može pomoći da bolje zaspite ako ga popijete prije spavanja. Uticaj mlijeka na san može se razlikovati od osobe do osobe, važno je to zapamtiti, rekao je stručnjak Blum.

Čaj od matičnjaka

Napravljen od listova matičnjaka, ovaj prirodni lijek povezan je s boljim snom. “Neka istraživanja sugeriraju da matičnjak može imati umirujući učinak na tijelo i um, što može pomoći u poboljšanju kvalitete sna. Studije pokazuju da se ljudi koji uzimaju suplemente matičnjaka osjećaju manje anksiozno i ​​opuštenije, te imaju bolji kvalitet sna od onih koji ne uzimaju suplemente od matičnjaka. Nemojte uzimati suplemente. Sve dok je čaj od matičnjaka koji ste kupili potpuno prirodan, bez dodatnih sastojaka kao što je kofein, može biti odličan za konzumiranje prije spavanja”, zaključila je nutricionistica.