“TIHI UBICA”: najčešće se ne javljaju NIKAKVI simptomi, a evo kako da je izbjegnemo.

0

U nastavku ovog člaka vam donosimo jedan od najčešćij zdravstvenih problema sa kojom se suočava većina stanovništva.


Kardiovaskularne zdravstvene komplikacije nalaze se na samom vrhu najčešćih uzroka smrti u svijetu. Jedna četvrtina odraslog stanovništva u Srbiji pati od nekog kardiovaskularnog problema, a dijagnostikuje nažalost se samo polovina oboljelih. Naime, hipertenzija često nema nikakve simptome.

Kardiovaskularne zdravstvene komplikacije nalaze se na vrhu spiska uzroka smrti u svetu. Jedna četvrtina odraslog stanovništva u Srbiji pati od nekog kardiovaskularnog problema, a dijagnostikuje se samo polovina obolelih. Naime, hipertenzija često nema nikakve simptome.

Arterijska hipertenzija često nema nikakve tegobe. Pacijent sa povišenim krvnim pritiskom u najvećem procentu nema bukvalno nikakve tegobe ili se ponekad javi glavobolja koja ne mora da bude znak samo povišenog krvnog pritiska, to mogu da budu i drugi razlozi, pa često uzmu neki od analgetika, a ne izmjere vrijednost krvnog pritiska i to je jedan od razloga zašto dugo ostane neotkrivena hipertenzija”, rekla je u emisiji “Uranak” na K1 prof. dr Vesna Stojanov.

Još kaže da,čak i kada se uspostavi dijagnoza neki pacijenti ne žele da konzumiraju terapiju jer kako kaže ne osjećaju nikakve tegobe. Upozorava da je zimski period najkritičniji zbog namirnica koje tad jedemo.


Ona je podjelila i nekoliko savjeta kako smanjiti rizik d ovog čestog zdravstvenog problema.

– Zdrav život, bar jednom dnevno šetnja od 45 do 60 minuta, umeren unos soli, do pet grama soli dnevno ukupno, umeren unos alkohola, jedno do dva žestoka pića, zavisno da li je muškarac ili žena, 150-350ml piva ili jedna do dve čaše vina. To su mere koje moramo da sprovedemo. Regulacija telesne težine, manje unošenje masne hrane, slatkiši, beli šećer, to stvara veliki problem sa gojaznošću i dovodi do povećanja holesterola i triglicerida. To su sve riziko faktori i pušenje, naravno, koje je jako važno – zaključila je