TIHI SRČANI UDAR – GLAVNI SIMPTOMI: Ako ovo ignorišete, čekaju vas OPASNE POSLJEDICE

0

Pojam “infarkt miokarda” poistovjećujemo sa jakim, nesnosnim bolom u lijevoj strani grudnog koša, hladnim znojem i otežanim disanjem. Međutim, postoji podtip poznat kao “tihi” srčani udar. Ne primjećujući opadanje zdravlja, osoba ga „spušta“ na noge. Kakve su posljedice? Izraz “srčani udar” priziva slike strašne bolesti u našim umovima. Međutim, bolest uopće nije mogla pokazivati ​​nikakve posebne znakove, što bi moglo uzrokovati određene poteškoće, pa čak i smrt. Srčani udar je kada arterijska tromboza prekine dotok krvi u srce. Intenzivna nelagoda ispod grudne kosti, u lijevoj ruci, ramenu, lijevoj strani vrata i između lopatica su tipični simptomi. Emocija straha pogoršava napade. Od 15 minuta do mnogo sati, nelagodnost se može nastaviti.

“Tihi infarkt” miokarda, simptomi:

Infarkt miokarda koji se naziva “tihi” postaju sve češći, osobe su identifikovane sa stanjem mjesecima nakon napada, lažni simptomi. Ljudi često vjeruju da određeni simptomi infarkta miokarda, kao što su nelagodnost u grudima, hladan znoj, dezorijentacija i nedostatak daha, također moraju biti prisutni. Simptomi srčanog udara mogu biti toliko magloviti da pacijent nerado odlazi kod doktora. Na primjer, simptomi su često pogrešno shvaćeni za crijevne probleme. Nedostatak sna može se pripisati fizičkom umoru. Uz to, za blagi bol u grudima ili grlu okrivljuju se probavne smetnje ili žgaravica.

Zdrav način života i umjerena tjelovježba neophodni su za prevenciju „tihog srčanog udara“. Mora se razumjeti veza između ovisnosti poput pušenja, pijenja i jedenja masnih obroka i srčanih udara. Osim toga, dijabetes, visok holesterol ili visok krvni pritisak povećavaju šanse za srčani udar. Vodite računa o svom zdravlju. Gore navedene simptome ne treba zanemariti jer mogu značiti da osoba ima „tihi“ srčani udar. Konačno, najveći uzrok smrtnosti u svijetu su kardiovaskularne bolesti.