Trenutno Vijesti

Test inteligencije koji mnogi ne mogu da urade: Probajte i vi da odgovorite na ova tri pitanja i otkrijte da li trebate da se zabrinete (FOTO)

Razni restovi, mozgalice ii slagalice su prava zabava koju voli većina ljudi jer se na ovaj način mogu provjeriti mnoge sposobnosti koje imamo. Najvažnije od svega je da se na ovaj način razvija percepcija, moć opažanja ali se može i vrlo jednostavno provjeriti i nečiji psihološki profil i poznato je da se razni testovi koriste i u pojedinim naučnim granama.

Test koji vam danas donosimo se sastoji od tri pitanja a rok u kojem morate ponuditi tačan odgovor je po minutu za svako pitanje. Ovaj test se jedno vrijeme koristio i prilikom utvrđivanja koeficijenta inteligencije i pokazalo se da je čak 33 posto osoba koje su radile ovaj test na pitanja odgovorilo netačno. Pitanja su sljedeća:

1. Ako loptica i palica zajedno koštaju 55 KM a sama palica košta 50 KM više nego loptica koja je cijena loptice?
2. Ako pet mašina u roku od pet minuta proizvede pet proizvoda, koliko vremena treba da sto mašina napravi sto proizvoda?
3. U jezeru se nalazi ostrvo napravljeno od lopoča. Svaki dan se površina ostrva udvostruči, a da bi se cijelo jezero pokrilo potrebno je 48 dana. Koliko vremena treba da se pokrije polovina jezera?

Odgovori:
1. Ako palica košta 50 KM a ukupan iznos je 55 KM onda loptica košta 5 KM.
2. Pet minuta, jer  u roku od pet minuta pet mašina napravi pet proizvoda, što znači da u tom vremenu jedna mašina napravi jedan proizvod. Ako imamo sto mašina one će za isto vrijeme napraviti sto proizvoda.

3. Potrebno je da prođe 47 dana jer se već sljedećeg, zadnjeg dana ostrvo udvostručuje.

Da li ste tačno odgovorili?

 

Oglasi – Advertisement