Svuda oko nas se nalazi ova biljka – nemate pojma koliko vam može pomoći za vaše zdravlje, nemojte da je čupate i bacate

0

Da li ste ikad čuli za BOKVICU, biljku koja se nalazi svuda oko nas? Vjerovatno niste čuli za naziv bokvica, ali ste je svakodnevno viđali. Bokvica je jedna od najsvestranijih i najpristupačnijih ljekovitih biljaka. Ženska bokvica  i muška bokvica imaju gotovo isti ljekoviti učinak koji je poznat već preko hiljadu godina, koristilo se od davnina među narodima

Obje vrste bokvice koriste se u narodnoj medicini kao losioni i napitci za rješavanje kožnih problema, dat ćemo primjer kod svrbeža i ispucale kože, posjekotina ili drugih površinskih ozljeda, uboda nekog insekta ili upale oka. U unutarnjoj primjeni bokvica djeluje kao blagi ekspektorans, pa je izvrstan lijek za kašalj i bronhitis.

Također može ublažiti stanje astme, upale sluznice dišnih putova, laringitisa, faringitisa i raznih alergijskih reakcija koje uzrokuju probleme s disanjem. Čini se da ova biljka također ima i antibakterijska svojstva jer nedavna istraživanja pokazuju da ekstrakt bokvice uspješno djeluje kod plućnih infekcija. Zbog tanina djeluje adstrigentno, a zbog sluzi ublažava upale. Koristi se kod katara gornjih disajnih puteva, kod upale sluznice usne šupljine i ždrijela te kod sindroma živčanog crijeva.

Ona se može piti, a uzet ćete narezane ili smrvljene listove ove biljke (dvije male kašike otprilike), prelit ćete šoljicom kipuće vode, a potom ćete ostaviti da odstoji i do deset minuta.

Na kraju ćete procijediti sve to i zasladiti medom. Ima prijatan miris i ukus, za djecu je pogodan. Na dan možete tri šoljice popiti.

Vjerujemo da će vam ovo pomoći u rješavanju vaših problema koje imate. Ostanite i dalje uz nas!