SVI JE ZNAJU KAO OBIČNU BABU, A MALO KO SE SJEĆA KAKAV JE TO KOMAD BIO: Objavljene stare Jovankine slike, zato je VLADAR SVIH VREMENA klečao samo pred njom! – Savjeti za deset
Trenutno Vijesti

SVI JE ZNAJU KAO OBIČNU BABU, A MALO KO SE SJEĆA KAKAV JE TO KOMAD BIO: Objavljene stare Jovankine slike, zato je VLADAR SVIH VREMENA klečao samo pred njom!

I danas se u državama koje su nastale raspadom Jugoslavije vrlo često spominje Josip Broz Tito, a naročito starije generecije se sjećaju kako se lijepo živjelo kada je on bio živ. Njegova supruga, Jovanka Broz je bila jedna prava dama pred kojom su se klanjali i najmoćniji ljudi svijeta. Jovanka je rođena u Pećanima 1924. godine i bila je pripadnik partizanskog pokreta a poslije rata je radila kao Titova sekretarica i tada je njihova ljubaav i počela.

Mmogi koji se ne sjećaju Jugoslavije Jovanku poznaju kao staricu koju su šikanirale nove vlasti u Srbiji a dugo godina joj je i pasoš bio oduzet tako da nije mogla ni napustiti Srbiju. Malo ko od mlađih zna koliko je moćna ona bila a posljednjih godina Titovog života je nestala sa javne scene i pričale su se svakakve priče a jedna od onih koje su najvjerovatnije je da je maknuta jer se petljala u neke državničke stvari gdje joj nije bilo mjesto.

Ona je do tada Tita pratila na svim putovanjima a omiljno sredstvo prevoza im je bio Plavi voz koji je Tita prevezao i na njegovom posljednjem putu od Ljubljane gdje je umro na VMA, pa do Beograda gdje je sahranjen.

Mladi beogradski fotograf Marko Sovilj je odlučio da napravi omaž Jovanki Broz jer je želio da mlade generacije vide o kakvoj ženi se radilo. Ona je cijeli svoj život bila prava dama i imala je svoje dostojanstvo koje joj nisu mogli oduzeti ma koliko se trudili. Jovanka je preminula 2013. godine i sahranjena je u Kući cvijeća gdje je sahranjen i Tito.

Oglasi – Advertisement