Trenutno Vijesti

SVAKO JUTRO PIJETE KAFU NA PRAZAN ŽELUDAC? Evo koja bolest vam PRIJETI! ODMAH PRESTANITE

Ispijanje jutarje kafe je ritual ne samo u našem regionu nego širom svijeta. Veliki broj ljudi ne bi mogao ni da zamisli početak svog dana bez ovog omiljenog napitka a mnogi kafu konzumiraju kroz cijeli dan. Postoje i mnoga istraživanja o uticaju kafe na ljudsko zdravlje pa je recimo prije bilo uvriježeno mišljenje da je ona štetna za srce a posljednjih godina se ona čak i preporučuje naravno, u umjerenim količinama.

Na neke stavri bi ipak veliki ljubitelji kafe trebali obratiti pažnju. Dobre stvari kod kafe su te da je ona jako moćan antioksidans i u nekim situacijama ona sprečava nastanak malignih ćelija, ali treba znati i kako i u koje vrijeme treba konzumirati ovaj napitak. Ono što stručnjaci tvrde je da ne bi trebali piti kafu na prazan stomak a to mnogi od nas rade.

Razlog za ovu tvrdnju leži u činjenici da će kafa koju ste popili na prazan stomak stvoriti pojačanu želučanu kiselinu što je posebno opasno ako imate problema sa gastritisom ili nekom drugom želučanom bolesti. Kafa izaziva povećeno lučenje kiseline pa i oni koji imaju zdrav želudac mogu imati probleme kao što su neugoda prilikom konzumiranja jela ili probavne smetnje.

Proteini koji se također nalaze u sastavu kafe a koje naš organizam n e probavi dovode do pojave nadutosti, povraćanja, žgaravice i sličnih smetnji a u najgorem slučaju i zloćudnu boles tdebelog crijeva. Iz ovih razloga se preporučuje da prije jutarnje kafe pojedete bar jednu krišku hljeba ili ako ne možete tako rano da jedete onda bi bilo dobro da pomiješate kafu sa mlijekom.

Oglasi – Advertisement