ŠUMADINAC PRONAŠAO BESPLATNO GREJANJE ZA CELU SRBIJU! Čekaju u redu – ceo svet želi izum našeg naučnika, samo SRBI NE! (FOTO)

0

U doba bivše Jugoslavije, naših šest južnoslavenskih zemalja su bile dom nekim od najnaprednijih ljudi na planeti – sve od muzičara, filozofa, režisera, glumaca pa do mislilaca, fizičara, doktora i raznoraznih drugih genijalaca. Danas se nažalost to više ne cijeni i nije ni čudo što omladina bježi u inostranstvo u potragu za boljim stvarima.

Dokaz nezainteresovanosti Balkana za napredak je to što je profesor Vladan Petrović koji je nekad predavao na Mašinskom fakultetu izumio novi način prikupljanja solarne energije koja se može koristiti na duže periode za svakakvu upotrebu, ali ga niko u Srbiji ne shvata ozbiljno i sada razmatra da to proda strancima.

On je svoje solarno postrojenje postavio u Kragujevcu gdje prikuplja toplotnu energiju tokom ljeta i onda se sva ta energija može koristiti mjesecima kasnije za grijanje i razne druge energetske svrhe. Profesor Petrović se bori za to da to bude srpski izum a da ne padne u ruke stranaca. Nažalost, Srbija i njen narod nisu ni najmanje zainteresovani za ovakav napredak, a profesora Petrovića vrbuju sa svih strana da proda taj svoj izum. Dobija ponude iz Italije, Velike Britanije, Njemačke. Turske. Norveške i Jordana da proda svoj izum kako bi ga oni mogli koristiti kao alternativan izvor energije.

Jedan od profesorovih saradnika je otkrio da je i sam prototip koji je bio puno manji bio jako uspješan u prikupljanju i zadržavanju ove energije, a da je ova velika solarna toplana koja je veoma ekološki primjenjiva daleko naprednija i da može biti jedan od koraka ka budućnosti alternativne energije, a mi kao Balkanci to ne umijemo da cijenimo.