STRUČNJACI TVRDE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE, A NIKAD NE BISTE POMISLILI NA NJEGA: Smatraju da štiti SRCE od bolesti

0

Jeste li ikada razmišljali o tome koje se voće smatra najzdravijim u svijetu? Nakon nekoliko natjecanja stručnjaci su na kraju odabrali konačnog pobjednika, a ishod je bio neočekivan. Danas je na tržištu tijekom cijele godine dostupno mnoštvo voćnih vrsta. Ipak, stručnjaci su izdvojili jedno voće koje se izdvaja od ostalih. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) javno je proglasio rajčicu najhranjivijom od svih vrsta voća.

CDC je klasificirao voće i povrće na temelju prisutnosti 17 različitih nutrijenata u porciji od 100 kalorija. Iako se obično smatra povrćem, rajčica je tehnički niskokalorično voće. Njegov nutritivni sastav više odgovara onom povrća. Porcija od samo 60 grama rajčice sadrži samo 12 kalorija i manje od 3 grama ugljikohidrata. Osim toga, rajčica je izvrstan izvor likopena, koji je odgovoran za njenu legendarnu crvenu nijansu.

Rajčice ne samo da su bogate vitaminima A i C, već sadrže i likopen, koji se može bolje apsorbirati ako se konzumira sa zdravim masnoćama poput maslinovog ulja. Nadalje, rajčice su bogate antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala odgovornih za oksidativni stres. Kao rezultat toga, mogu poslužiti kao snažna pomoć u borbi protiv kroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa i drugih. Prema Šeri Berger, dijetetičarki, studija objavljena u časopisu Food Chemistry 2021. sugerira da uključivanje rajčice i proizvoda na bazi rajčice u prehranu može pomoći u zaštiti tijela od bolesti srca.