STRUČNJACI SAVJETUJU: Nikako ne smijete da prekidate svoju terapiju zbog vakcinacije- SAMO U JEDNOM SLUČAJU NEĆETE DOBITI VAKCINU (SAVJET)

0
195

Posljednjih sedmica je vakcinacija top tema u Srbiji, pa se tako raspravljalo i o vakcinisanju hroničnih bolesnika, koji spadaju u rizične skupine, a o tome je na televiziji govorila dr. Irena Vuković, asistent na katedri za imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, te je još dodala i ovo te je prvo govorila o mogućim reakcijama na vakcinu:

” Ako ste imali alergijsku reakciju na prvu dozu vakcine, naravno da nećete primiti drugu. Ovdje mislim na gušenje, anafilaktičke reakcije ili neke druge sistemske reakcije. Proizvođači kineske vakcine su naveli da osobe sa hroničnim neurološkim bolestima i epilepsijom ne treba da prime njihovu vakcinu. Ruska nije testirana na starijima od 60 godina, što su najčešće ljudi sa hroničnim bolestima’‘

Kada su u pitanju terapije koje uzimaju hronični bolesnici, ona je na tu temu rekla sljedeće: ”Ne smijete prekidati svoju terapiju da biste se vakcinisali. Pacijenti na imunosupresivnoj terapiji, pošto je njihov imuni odgovor oslabljen, smiju da prime vakcinu, ali se bojimo da njihova zaštita neće biti kao kod drugih ljudi. Ako ste na imunosupresivnoj terapiji 5 dana u mjesecu, nećete vakcinu primiti tada, nego ćete sačekati da prođu dvije nedjelje ili ćete se vakcinisati dvije nedjelje prije te imunosupresivne terapije. Oni koji su na antikoagulativnoj terapiji za razrjeđivanje krvi, za njih je rizik isti kao i od bilo kog drugog lijeka koji se daje u mišić, odnosno intramuskularno. Kod njih bi mogle da se urade neke laboratorijske analize kao na primjer INR prije vakcine. Eventualno na mjestu uboda kod njih može da nastane hematom.”