STRUČNJACI ODLUČILI- DA LI DIJABETIČARI TREBAJU DA PRIME VAKCINU?- Doktorica Stokić upozorava kako se treba ponašati nakon vakcinacije (SAVJETI)

0
307

Poznato je da su neke svjetske države, pa tako i Srbija krenule sa vakcinacijom građana, ali mnogim građanima još uvijek nisu jasne mnoge stvari vezane uz vakcinaciju, i posljedicama istih. Posebna su stavka dijabetičari, a na tu temu je novinarima se obratile dr. Edita Stokić, direktorica Kliničkog centra Vojvodine,  koja je rekla da Američka dijabetološka asocijacija jasno istakla da je vakcinacija jedna od najbezbjednijih opcija za izlazak iz ove epidemije i u populaciji dijabetesnih bolesnika, te je u TV emisiji rekla još i ovo:

“Definitivno jasno je poznato i to medicinom bazirano na dokazima da su tip 1 i 2 dijabetesa tri do četiri puta u većem riziku oboljevanja korona virusom težom kliničkom slikom, ali s druge strane je pokazano da je dobra glikoregulacija značajan faktor koji može uticati na smanjenje oboljevanja i smrtnosti. Američka dijabetološka asocijacija, koja je nama vodilja u stručnom aspektu liječenja dijabetesa, jasno je istakla da je vakcinacija jedna od najbezbjednijih opcija za izlazak iz ove epidemije i u populaciji dijabetesnih bolesnika. Dakle, vakcinacija je efikasno terapijsko sredstvo, bezbjedno, u sprječavanju oboljevanja i širenja od kovid 19 virusne infekcije”

Rekla je da ova populacija ne bi trebala imati bilo kakve posljedice od vakcinisanja, a ostatak teksta pročitajte OVDJE