STIŽE NAM TOTALNI HAOS SA ARKTIKA, PRIJETE ISTORIJSKE NISKE TEMPERATURE: SKLANJAJ SE NA VRIJEME! DOLAZI “VREMENSKI EKSTREM” (FOTO)

0
190

Proljeće je bar kalendarski napokon zahvatio i balkansko područje. Sat se pomjerio za 60 minuta za naprijed, i samim time dan nam je produžen, a već prvi dani u novom godišnjem dobu bili su okupani sa suncem. Međutim, već od prvog dana vikenda skoro u cijeloj regiji imali smo kišu, i nagli pad temperatura.

Kako meteorolozi najavljuju, ovo je tek početak, tako da možemo zaboraviti na sunčane intervale, cvrkut ptica i pravo proljetno vrijeme koje smo mogli da pratimo svaki mart i april u proteklih 10 godina. Kako oni najavljuju u narednim danima, slijedi nam pravi hladni talas sa Arktika, koji će da pokrije cijeli ovaj dio Evrope.

Kako se navodi u saopštenju evropskog meteorološkog saveza, ovaj talas će prvo danas da pogodi Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, a onda će jako brzom frekvencijom da se proširi na cijeli dio istočne Evrope. Jake snježne padavine biće zabilježene u ponedjeljak na Alpima, dok je mraz predviđen za balkansko područje a samim time biće ugrožena i cvjetajuća vegetacija. Severe Weather Europe je izvjestio da je prije 7 dana iz Sahare došao jako topao talas, pa smo tako i mi mogli da uživamo u jako lijepim temperaturama.

Prema prognozama evropskih meteorologa ovaj talas koji nam slijedi biće istorijski i jako nizak za ovo doba godine, a pominju se temperature koje se nisu desile u Evropi u posljednjih 100 godina. Marko Ćubrilo je tako najavio za sljedeću sedmicu temperature u Srbiji u jutarnjim satima i do -3 stepena celzijusa. Od 15 aprila se napokon očekuju lijepe proljetne temperature. Vaša mišljenja o svemu?