Trenutno Vijesti

Stiže nam LEDENI TALAS iz Sibira: SRCE ĆE DA PUCA! EVO gdje će biti najgore(FOTO)

Klimatske promjene u svijetu su dovele do mnogih promjena pa smo svjedoci posljednjih godina da nemamo ni ljeto a ni zimu na kakvu smo bili navikli. Prošle godne smo imali zimu skoro bez imalo snijega i nijedan od najdražih praznika mnogima, Nova godina i Božić se nisu zabijelili.

Prema statistikama prošla zima je bila među najslabijim u zadnjih 70 godina i svi smo mislili da će se taj trend i nastaviti i da ćemo sve manje imati priliku uživati u snježnim pahuljama. Ipak, prema najavama meteorologa zima koja nama dolazi bi mogla biti kao one nekadašnje, i donijeti nam i snijeg ali i velike hladnoće. Prije nekoliko dana je u našem regionu došlo do naglog zahlađenja i pao je snijeg po planinama i to u poprilično velikim količinama posebno u Sloveniji i Bosni i Hercegovini da bi hladno vrijeme zahvatilo i Srbiju u kojoj je također pao snijeg u blizini granice sa Crnom Gorom.

Prema izvještajima meteorologa u Rusiji je već uveliko zima, temperature su niske i snijeg je sve okovao a taj talas bi uskoro mogao da stigne i do balkanskog područja. Kada je u pitanju Rusija, najhladnije je u Sibiru što je i očekivano a ovo područje je već okovano ledom. Ovaj ledeni talas se širi i na ostale dijelove Evrope pa je do pojave snijega došlo i na Isnadu u Švedskoj i Francuskoj a u mnogim evropskim državama se temperatura naglo spustila, negdje i ispod nule.

Čak i u Španiji koja važi za zemlju sa mediteranskom klimom pao je snijeg a temperature su toliko bile niske da je u Valensiji od hladnoće preminuo beskućnik. Kada su u pitanju niske temperature rekord drži Moskva koja je zabilježila -21 stepen dok je u Sibiru bilo -30. Kada je u pitanju region, od vikenda se očekuje opet pad temperatura sa kišom i susnježicom.

Oglasi – Advertisement