Nekada nam se čini kao da je sasvim jednostavno postaviti veš u mašinu, ali ipak taj posao može da ima više prepreka nego što možemo zamisliti.

Previše visoka temperatura vode: Morate znati da će vaša odjeća da zadrži svoj oblik i boju kada je perete na nižim temperaturama i sporije će da se troši. Hladna voda se može isto tako da nosi sa prljavštinom kao i topla ukoliko vi posjedujete kvalitetnu veš mašinu i deterdžent, a samo peškire i poteljinu i dalje trebate prati na devedeset stepeni.

Iskoristite previše deterdženta ili omekšivača: Kada stavite višak deterdženta, onda vam to može da uzrokuje neprijatni miris, te da začepi posudu za deterdžent, ali kada stavite previše omekšivača onda se čini da vam se odjeća teže ispire. Samo pročitajte koja je potrebna doza na pakovanja i koristite mjernu posudu.

Korištenje omekšivača za svu odjeću: Pored toga što će vaša tkanina da postane baršunasta, omekšivač olakšava glačanje, a tokom vremena se smanjuje i apsorbcija tkanine pa je bolje da ga ne koristite za pranje peškira ili sportske odjeće.

Previše pranja traperica: Proizvođači ovog komada odjeće zapravo savjetuju da je bolje da odustanete od mašinskog pranja da bi bolje i duže boju sačuvali i tako bi zapravo vremenski interval između dva pranja trebao da vam bude između dva mjeseca i šest mjeseci, ovisno o tome koliko ih nosite.

Ono što je još bitno jeste pravilno sušenje, a ne koristite previše automatsko sušenje jer će vam na takav način stvari brže gubiti boju, te ga ne koristite za suhu ili osjetljivu tkaninu.