Stalno vam je nos začepljen – evo šta tijelo pokušava reći, na ovaj simptom obratite pažnju

0

U većini slučajeva krivac za začepljen nos je privremena prehlada, ali simptomi poput problema s disanjem, kihanja, neosjetljivosti na mirise i okuse te loš san povezan sa začepljenim nosom mogu trajati mjesecima ili čak godinama. Uzrok takvih kroničnih problema može biti sezonska alergija, devijacija septuma ili drugi medicinski razlog koji se liječi, kažu stručnjaci.

Ukoliko zbog začepljenog nosa ne možete normalno disati duže od dva mjeseca, svakako posjetite liječnika koji može pronaći jednostavno rješenje za vaš problem – kaže dr. Ayham Al-Ayoubi iz londonske bolnice za Daily Mail.

Simptom upozorenja: kihanje na parfem, prašinu ili životinjsku dlaku

Mogući uzrok ovog stanja je alergijski rinitis ili upala nosnih puteva. Alergeni uzrokuju stvaranje protutijela imunoglobulina E i curenje iz nosa i opstrukciju dišnih putova. Stručnjaci tvrde da čak 45 posto ljudi pati od blaže ili teže verzije alergijskog rinitisa, a to se stanje liječi antihistaminicima ili steroidnim sprejevima.

Simptom upozorenja: Sprejevi i kapi ne djeluju

Mogući uzrok problema sa začepljenim nosom koji se ne popravlja unatoč liječenju je devijacija septuma. Ponekad se javlja zbog ozljeda u djetinjstvu, dok je kod nekih stanje urođeno.

– Od šest do osam sati dnevno jedna nosnica odradi 80 posto ukupnog posla disanja, a onda to isto radi i druga. Ako je septum oštećen, tada jača strana funkcionira tek oko 40 posto svog punog kapaciteta – kaže dr. Ayoubi.

Jedini način za učinkovito liječenje ovog stanja je rutinska operacija ispravljanja septuma.

Eto, sad znate koji su to simptomi, ako primijetite na vrijeme, odmah reagujte i idite ljekaru, liječniku ili doktoru, kako vam je volja nazvati ga.