ŠTA DA RADITE AKO VAS NAPADNE PAS: Samo jedna reč može vas SPASITI, evo kako da se odbranite!

0

Mnogi od nas imaju barem neki strah ili fobije. Svakodnevno smo dužni da se suočavamo sa takvim stvarima, te se borimo da to pobedimo u sebi, kako bi mogli normalno da živimo. Sasvim je poznat strah od pasa i to nije retkost, jer je zaista mnogo ljudi koji imaju strah od pasa.

Većinom je to iz razloga što su doživeli napad pasa ili ih je u još gorem slučaju ujeo pas ili više njih. Svakodnevni je rizik na ulici da budemo napadnuti od strane pasa lutalica. Mnogo je zaista azila i sličnih organizacija koji se trude ovekve slučaje da reše, ali nažalost slaba finansiranja i nezainteresovanost samih građana dovodi ovakve organizacije u ćorsokak.

Mnogi od uličnih pasa se ponašaju neprijateljski. Razlog može biti sezona parenja, glad, zima, ili neka trauma koju je preživeo pas. Zbog svega toga nastaje opasnost po građane. Svetski stručnjaci i kinolozi imaju preporuke za takve situacije, tačnije kako da izbegnemo ujed ili napad pasa.

Ono što oni savetuju ako dođe do napada je da pokušamo sačuvati smirenost, treba prestati vikati, mahati rukama ili pokušati pobeći.  Isto tako, savetuju da usmorimo kretanje, a ispravno bi bilo i da se zaustavimo, ostanemo nepokretni i opustimo ruke duž tela. Tako ćete izbeći pažnju životinje. Pored toga treba da ne gledate životinju u oči, jer to mogu doživeti kao pretnju. Treba pokušati odvući pažnju tako što ćete mu nešto dati, jer dok je životinja zauzeta, bilo bi vremena da se udaljimo od tog mesta. Za kraj savet je da pokušamo dati neku komandu. Bitno je da naš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju preteći i vrišteći. Efektne reči su: Ne! i Nazad!