SRBI SVAKODNEVNO JEDU OVE 3 STVARI, A GORE SU OD ŠEĆERA: Razbesnećete se kada vidite JEDNU, bez NJE SE NE MOŽE

0

Sam pojam “uravnotežene prehrane” podrazumijeva ravnotežu, a to je ono što ona osigurava. Ljudsko tijelo zahtijeva mnoštvo hranjivih tvari poput vitamina i minerala, kojih ima u izobilju u svježim proizvodima. Zbog toga je bitno da jelovnik bude pretežno sastavljen od voća i povrća. Ipak, u moderno doba imamo gotovo neograničen pristup obrađenim i gotovim jelima, koja nisu toliko hranjiva. Posljedično, ljudi su skloni konzumiranju prekomjernih količina ove hrane.

Šećer je općepoznat kao jedan od najznačajnijih toksina koje konzumiramo, a pretjerana konzumacija može imati negativne učinke na naše zdravlje. Znanstvena istraživanja su pokazala da je konzumacija velikih količina šećera povezana s nekoliko bolesti, uključujući dijabetes, visoki krvni tlak i rak. Štoviše, prekomjerna konzumacija šećera često rezultira upalom u tijelu. Iako se na šećer često gleda kao na neprijatelja zdrave prehrane, važno je priznati da neke tvari iz hrane mogu biti još štetnije za zdravlje. Jedan takav primjer je nitritna sol, koja se često nalazi u mesnim proizvodima. Kako bi produljili rok trajanja prerađenog mesa poput šunke, salame, slanine i kobasica, mnogi proizvođači hrane koriste nitritnu sol. Ova sol ne samo da čuva meso sušenjem, već i poboljšava njegov okus i boju.

Kombinacija kuhinjske soli i kalijevog ili natrijevog nitrita (E 249 ili E 250) zagrijavanjem proizvodi štetne nitrozamine. Poznato je da ti nitrozamini povećavaju vjerojatnost razvoja raka. Osim toga, pokazalo se da konzumacija ovih mesnih proizvoda povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i do 40 posto. Kao rezultat toga, Miss7 preporučuje da se odlučite za neobrađeno organsko meso umjesto kobasica i drugih sličnih proizvoda.

Trans masti su vrsta nezasićenih masti koje nastaju kada se biljno ulje djelomično hidrogenizira. Ove masti mogu povećati rizik od srčanih bolesti podizanjem razine LDL kolesterola i snižavanjem razine HDL kolesterola. Osim toga, povezuju se s drugim zdravstvenim problemima poput upale i inzulinske rezistencije. Kao odgovor na zdravstvene probleme vezane uz trans masti, mnoge su zemlje uvele propise koji zahtijevaju od proizvođača hrane da ograniče ili uklone njihovu upotrebu u svojim proizvodima.

U procesu industrijskog stvrdnjavanja biljnog ulja koje je u početku bilo zdravo, stvaraju se nezasićene masne kiseline koje nazivamo transmasti. Ove transmasti nastaju čak i kada je ulje izloženo prekomjernoj toplini dulje vrijeme, kao što je u fritezi. Konzumacija određenih vrsta masnoća može imati negativan utjecaj na zdravlje jer mogu povisiti razinu nezdravog LDL kolesterola u krvotoku i pridonijeti razvoju arterioskleroze. Kako biste se klonili transmasti u svojoj prehrani, najbolje je kloniti se brze hrane i gotovih jela kad god je to moguće. Ove vrste hrane sadrže pozamašne količine transmasti, osobito u proizvodima kao što su pizze, hamburgeri i pržene namirnice. Međutim, također je važno napomenuti da su grickalice poput peciva i čipsa također bogate nezdravim tvarima.

Umjetne boje su sintetski pigmenti koji se dodaju hrani, kozmetici i drugim proizvodima kako bi poboljšali njihov izgled. Te se boje često dobivaju iz nafte ili katrana ugljena i jeftinije su za proizvodnju od prirodnih boja. Međutim, postoji zabrinutost oko sigurnosti umjetnih boja, budući da su ih neke studije povezale s hiperaktivnošću djece i drugim zdravstvenim problemima. Zbog toga su neke zemlje ograničile ili zabranile upotrebu određenih umjetnih boja u prehrambenim proizvodima.

Kao potrošači, navikli smo na hranu koja ima intenzivne i jarke boje. Međutim, mnogim namirnicama u njihovom prirodnom stanju nedostaje intenzitet koji želimo. Zbog toga je uobičajeno pronaći sintetičke boje, osobito azo boje, dodane prehrambenim proizvodima kao što su slatkiši, kukuruzne pahuljice i pića. Vjeruje se da te tvari imaju veliki potencijal za izazivanje intolerancije. Simptomi koji mogu ukazivati ​​na intoleranciju uključuju alergije, astmu i edem kože. Osim toga, kod djece je poznato da umjetne boje uzrokuju poremećaje pažnje i hiperaktivnost.