SPAVATE OSAM SATI, a opet se BUDITE UMORNI I POSPANI? 90-minutni ciklus spavanja predložen kao rešenje, a evo u čemu se sastoji

0

Spavanje je prirodno stanje svakog čoveka i bez redovnog sna čovek ne može normalno da funkcioniše. Prilikom spavanja se mijenja svest i drugačija je od one svesti budnosti. Mnogi su navikli da spavaju manje nego što je dovoljno, dok imamo i one koji spavaju znatno više, te ne mogu da funkcionišu ukoliko spavaju manje od onako kako su navikli. 

U toku spavanja opća telesna aktivnost je smanjena, a u to ulaze skeletni mišići, puls, krvni pritisak, telesna temperatura, disanje i slično. Psihička aktivnost tijekom spavanja također je smanjena i značajno promijenjena, te se javlja u obliku snova.

Mnogi stučnjaci savetuju da je osam sati savršen vremenski period za odmor i čovekov san. I pored toga mnogi ljudi se bude umori i pospani. Stručnjak za spavanje iz Amerike otkriva zašto je to tako. Jedan genijalan savet može pomoći da se rešimo osećaja pospanosti koji nas često prati. O spavanju se ne može pregovarati kada je u pitanju vođenje zdravog načina života, a možete sprečiti i taj dugotrajni osećaj pospanosti koji često imate.

Adison Džarman je na društvenoj mreži TikToku podelila video u kojem je objasnila kako bi trebalo da spavati u ciklusima od 90 minuta. Osećaćete se znatno manje umorno ako se probudite na kraju jednog od ciklusa od 90 minuta. Da biste to učinili, jednostavno morate da shvatite u koje vreme treba da se probudite, a zatim da brojite unazad u blokovima od 90 minuta kako biste videli u koliko sati treba da zaspite noću.

Tokom ovog 90-minutnog ciklusa spavanja, osoba prolazi kroz pet faza sna. Prve četiri faze, NREM, sadrže san bez brzog pokreta očiju, dok je peti stupanj, REM, mesto gde se događa brzo kretanje očiju. Ono što možemo i sami zaključiti je to da je život koji živimo i kako se osećamo dok smo u stanju svesti također utiče na spavanje i osećaj nakon spavanja.