Iako postoje određena osnovna načela kojih se nutricionisti obično pridržavaju za zdravu prehranu koja potiče gubitak težine, postoje i mnogi čimbenici koji se razlikuju od osobe do osobe. Ti čimbenici uključuju njihov individualni stil života, genetiku i druge slične varijable.

U posljednje se vrijeme naveliko raspravlja o dramatičnom gubitku kilograma glumca Ethana Sapleyja koji je uspio skinuti nevjerojatnih 150 kilograma. Jennifer Aniston, vjerna zagovornica zdravog života, također je otkrila kako je umalo uništila svoje fizičko zdravlje pretjerano rigoroznim vježbama. Praktično svaka slavna osoba ima svoju osobnu zdravstvenu taktiku ili strategiju mršavljenja, a poznati glumac Mark Volberg, poznat po svojim isklesanim trbušnjacima, nedavno je američkom tisku otkrio “enigmatičan” sastojak koji mu je omogućio da smrša za filmsku ulogu.

Kod nas se bistra juha koja se najčešće priprema od kostiju koristi za ublažavanje problema sa zglobovima, kao i simptoma prehlade i drugih bolesti.

Mark Wahlberg je shvatio da, kako bi bio u vrhunskoj fizičkoj kondiciji za svoju ulogu u “Spenser Confidential”, mora konzumirati hranu bogatu vlaknima. Kako bi to postigao, počeo je uključivati ​​juhu od kostiju u svoju prehranu što je više moguće.

Volberg je za Entertainment Tonight otkrio da ima tajnu svog nedavnog uspjeha u mršavljenju. Uključivanjem juhe od kostiju, povremenog posta i režima detoksikacije, uspio je skinuti pet kilograma u samo pet dana. Također je izgubio pet posto svoje ukupne tjelesne težine, zajedno s 20 jedinica visceralnog sala. Njegova je metoda započela s dva do tri dana konzumiranja samo bistre juhe od kostiju, nakon čega je slijedilo postupno uvođenje kuhanog povrća i proteina navečer. Ova jednostavna rutina bila je vrlo učinkovita u postizanju njegovih ciljeva gubitka težine.

Prema riječima dijetetičara, juha od kostiju bogata je hranjivim tvarima i ima pozitivan učinak na zdravlje. Juha se dobiva kuhanjem goveđih kostiju i životinjske hrskavice, čime se izlučuju važni minerali, kolagen i aminokiseline. Bistra juha od kostiju posebno je hvaljena zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje zglobova, poboljšanje rada crijeva te njegovanje kože, kose i noktiju.

Iako bistra juha od kostiju može biti korisna za zdravlje, stručnjaci priznaju da je našem tijelu potreban raznolik raspon hranjivih tvari. Kao rezultat toga, Volbergova dijeta može se smatrati vrlo ograničavajućom i ne bi se smjela držati dulje od nekoliko dana.