SIGURAN SAM DA POSTOJI I SRPSKI SOJ KORONE: Tiodorović o mogućnosti četvrtog talasa i mutacijama korona virusa!

0
144

Taman smo odahnuli jer se pojavila vakcina protiv korona virusa i da će se konačno pobijediti ova pandemija, kad stižu vijesti da se pojavljuje novi mutirani virus koji je, navodno, još opasniji i zarazniji i nije sigurno hoće li vakcina djelovati protiv ovog virusa.

Od kada se čulo da se britanski soj korone pojavio kod jedne žene koja je doputovala u Srbiju, ljudi opet u strahu djeluju kako se nebi zarazili. A da ne govorimo i o tom južnooafričkom soju kovida, koji se smatra još smrtonosnijim.

O tim novim sojevima i o mutacijama govorio je i profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, pa kaže:

“Nisu to samo dva soja, poznat je i brazilski soj i ko zna koliko ih još ima. Možda ćemo sutra pričati i o nekom srpskom soju koji smo imali. Naši stručnjaci sve to svakodnevno prate i zahvaljujući tome tako je i otkriven britanski soj kod jedne žene koja je doputovala u Novi Sad. Ono što je sigurno je da će biti još mutacija, ali ono što ide u korist je ovaj virus nema takvu moć mutacije kao što ima obična influenca, grip. Da je tako onda bi bilo daleko teže. Iz svijeta dolaze podaci da su ovi novi sojevi zarazniji i brže se prenose, ali to onda ukazuje da će se samim time početi i gubiti, izgubiće na snazi i moći , što ne znači da se neće pojaviti nove mutacije. Nove teorije, iz zemalja gdje se više pojavilo slučajeva,kazuju da je smrtnost kod britanskog soja veća za 30 posto. A to je i logično, jer ako se ne neki virus lakše širi,dolazi do zaražavanja većeg broja ljudi, onda je i za očekivati i pojavu većeg broja težih slučajeva i povećanu smrtnost.”

Na pitanje, je li u Srbiji zabilježen još neki slučaj obolijevanja od britanskog soja korone, doktor odgovara:

“Da smo do sada evidentirali takav slučaj, sigurno bi obavijestili javnost. Nema potrebe da se informacije prikrivaju . Ali ne možemo biti sigurni da ga neže biti, a ko zna, možda smo ga imali u Srbiji i prije ovog slučaja iz Novog Sada. Samo što je vjerovatno bio dijagnostikovan kao korona virus , jer se kod zaražene osobe nisu pokazale te posebne karakteristike koje prate britanski soj.”