Šest biljaka koje teraju insekte: Njihov miris ih odbija, a lako se gaje u stanu

0

U letnjem periodu svi vodimo bitke sa raznim insektima koji napadaju nas ali i naše domove. Jako često ne možemo da uživamo u lepim letnjim večerima upravo zbog ovih napasti koje nam ne daju mira. U današnjem članku donosimo Vam par saveta kako na sasvim prirodan način da se rešite insekata, i to uzgojem određenih vrsta cveća. Naravno da je leto period kada insekata ima najviše, te se naprosto je možemo odlučiti koji su najdosadniji, komarci, mravi ili ulože. U prodaji možete pronaći razne sprejeve protiv buba, ali i druga sredstva kojima ih se možete rešiti ali njihova negativna strana jeste ta što mogu biti loši i za naše zdravlje.

Upravo zato Vam donosimo par saveza o biljakama koje možete uzgajati i u sobnom ambijentu, a njihov miris će odvlačiti insekte od Vas i Vašeg doma. Prva biljka na spisku jeste bosiljak. Bosiljak ne samo što možemo koristiti kao dodatak jelima, koristi se i u medicini. Lak je za uzgajanje a i dekorativan, a njegov miris odbija insekte. Zatim možete uzgajati hrizanteme: ova biljka je odličan pročišćivač vazduha a svrha mu je ista, da odbija insekte. Lavanda je također biljka specifičnog mirisa na koju insekti imaju averziju a naravno ima i mnoga lekovita dejstva.

Iduća biljka koja se nalazi na spisku jeste ruzmarin koji također ima nekoliko svojstava. Osim što ga možete koristiti kao dodatak odnosno začin u jelima, odlično je sredstvo protiv moljaca. Na kraju vam preporučujemo neven, koji je veoma efikasan u odbijanju komaraca. Čovek za mnoge probleme odgovor ima upravo u prirodi, samo se treba potruditi da sazna sve o onome što ga zanima.