SAZNAJTE KOJA SU 2 SIMPTOMA KOD MAJMUNSKIH BOGINJA- Svet je ponovo u strahu- EVO ŠTA DOKTORKA SAVETUJE

0

Svi su verovatno čuli da svetom vlada nova epidemija pod nazivom Majmunske boginje i verovatno su svi ovu vest dočekali sa podsmehom i sarkazmom, jer se poslednjih godina zaista mnogo loših stvari desilo na ovom svetu. Sve je krenulo sa pandemijom korona virusa, koja se po svemu sudeći još uvek nije završila. Potom je u februaru krenuo rat na području Ukrajine i celi svet se suočio sa ogromnom ekonomskom i energetskom krizom.

Kada su u pitanju aktuelne majmunske boginje, svetska zdravstvena organizacija procjenjuje da svake godine postoje hiljade zaraza majmunskim boginjama u desetak afričkih zemalja. Najviše ih ima u Kongu, koji godišnje prijavi oko 6000 slučajeva, i Nigeriji, s oko 3000 slučajeva godišnje. Mali broj ljudi koji su dobili majmunske boginje, infekciju nalik vodenim kozicama, identificiran je u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama, Španjolskoj i Portugalu.

Doktorica Dragana Đorđević Plavša smatra da se kao i kod drugih virusnih osipnih groznica najpre javljaju temperatura i opšta slabost, a ono što je karakteristično baš za majmunske boginje je uvećanje limfnih čvorova. Navodi da se kasnije javljaju ospe, kao i da su pacijenti kod kojih su potvrđene majmunske boginje često prijavljivali da su ospe izraženije na koži genitalija.

Ona kaže da je većina slučajeva registrovana među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima, zapravo trenutno se virus širi u toj populaciji. Poručila je da ukoliko neko posumnja na simptome majmunskih boginja treba da se javi lekaru opšte prakse, a kasnije će biti dalje upućen kod infektologa. Više o ovom pročitajte ovde. Šta vi mislite o ovome? Da li nam preti nova epidemija? Pišite nam u komentare!