Boza je poznato piće u našim krajevima. Nekada je ovo piće bilo dostupno u svakoj pekari, a danas je malo. To je veliki gubitak jer se radi o hranjivom napitku, prenosi Republika.rs. Za razliku od slatkih, gaziranih pića koja danas često piju djeca, boza je prirodno i hranjivo piće bogato esencijalnim vitaminima. Ovaj napitak vuče korijene iz Turske i datira još iz doba Otomanskog carstva. Uvriježeno je mišljenje da je ovaj pripravak star više od tisuću godina. Sam napitak se proizvodi fermentacijom otopine koja se sastoji od projinog brašna, kukuruza, šećera i kvasca. Dobivena tekućina je guste teksture, mutnog izgleda i izražene arome. Boja mu je tipično žuta do oker nijansa.

Boza je hranjivi napitak koji obiluje vitaminima A, B i E, kao i željezom. Također je prepun mnoštva korisnih bakterija, što ga čini izuzetnim izborom za sportaše, trudnice i rodilje. Osim toga, boza je savršena za jačanje imunološkog sustava. Boza je napitak koji pomaže u borbi protiv osjećaja umora, dehidracije i mamurluka. Srećom, recept za bozu nije kompliciran i lako se može pripremiti u udobnosti vlastitog doma.

Sastojci:

5 l vode,
1 kg šećera,
600 g neprosijanog kukuruznog brašna,
30 g kvasca.

Započnite prelijevanjem tople vode preko kukuruznog brašna, a zatim ostavite da odstoji cijeli dan. Nakon što prođe određeno vrijeme, kuhajte smjesu oko dva sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi, umiješajte kvasac tako da ga razmutite u malo vode i ostavite da nadođe. U smjesu od kukuruza umiješajte kvasac, pa ostavite da odstoji preko noći. Neophodno je smjesu čuvati u hladnjaku i napraviti samo ograničenu količinu koja se može potrošiti u relativno kratkom vremenu.