RUSKA DOKTORKA UPOZORILA – NESANICA UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Otkrila i koja hrana pomaže da BRZO utonete u san i MIRNO SPAVATE

0

Otkriće ruskog liječnika identificiralo je specifičnu hranu koja može olakšati proces uspavljivanja. Nedvojbeno je da je san ključni aspekt održavanja cjelokupnog zdravlja. Osim uravnotežene prehrane i stalne tjelovježbe, kvaliteta i struktura sna igraju značajnu ulogu u prevenciji raznih zdravstvenih problema. Nažalost, svakodnevni stresori poput posla i drugih obaveza mogu predstavljati prijetnju postizanju mirnog sna. Dr. Elena Careva, somnolog specijalizirana za neurologiju u Atlas Medical Centeru u Rusiji, identificirala je izbor namirnica koje mogu pomoći osobama koje pate od problema sa spavanjem u postizanju dubljeg i mirnijeg sna.

Hormon melatonin služi za regulaciju ciklusa budnosti i odmora. Tijelo ga može proizvoditi prirodno kao odgovor na sunčevu svjetlost ili se može dobiti iz određene hrane. Nekoliko vrsta hrane sadrži melatonin u razinama koje su vrlo slične onima u ljudskom krvotoku. Značajno, to uključuje trešnje, višnje, datulje, orahe i razne žitarice, poput zobi, bisernog ječma, heljde i riže. Ako imate poteškoća s uspavljivanjem ili spavanjem tijekom cijele noći, uključivanje neke od ovih namirnica u večeru može pomoći poboljšanju kvalitete vašeg odmora.

Igra vitalnu ulogu u reguliranju kvalitete sna i raspoloženja, triptofan je aminokiselina. Služi kao građevni blok za serotonin – hormon sreće i zadovoljstva. Redovitom konzumacijom hrane bogate ovom aminokiselinom može se poboljšati opće raspoloženje i kvaliteta sna. Neke od namirnica koje sadrže triptofan su indijski oraščići, bademi, orasi, pinjoli, sir, puretina, morski plodovi i slanutak.

Zdrav san uvelike ovisi o prisutnosti minerala u tijelu. Jedan mineral koji je posebno važan je magnezij, koji pomaže u kontroli razine stresa i potiče opuštanje, što olakšava brzo utonuće u san. Namirnice poput zelenog povrća, banana i badema bogati su izvori magnezija. Cink je još jedan mineral koji pomaže u upravljanju stresom, a može se naći u namirnicama poput lanenog sjemena, proklijale pšenice i dagnji. Kalcij ima ulogu u proizvodnji melatonina, a može se dobiti iz svježeg sira ili zelene salate sa sezamom. Konačno, željezo je ključno za uklanjanje nelagode u nogama, osobito prije spavanja. Crveno meso posebno je dobar izvor željeza.

Prema istraživanju koje je provelo Sveučilište u Pennsylvaniji, pokazalo se da je sok od višnje vrlo koristan kada je u pitanju promicanje dobrog sna. Na primjer, konzumiranje čaše kiselog soka od višnje prije spavanja može dovesti do dodatnih 34 minute sna i 5-6% povećanja učinkovitosti sna. Osim toga, zelena salata sadrži latucarium, spoj za koji je poznato da ima sedativna svojstva koja mogu pomoći pojedincu da se opusti i lakše zaspi.

Postoje određene vrste biljnih čajeva koji su poznati po svojoj sposobnosti da umiruju i umiruju, osobito kada se konzumiraju prije spavanja. Neki od njih uključuju čajeve od matičnjaka, lavande i kamilice. Ostali čajevi koji mogu pomoći u ovom pogledu su oni od metvice, majčine dušice i kamilice.