RUGALI SU JOJ SE JER NEMA MOBITEL I INTERNET, NAKON ČEGA IM JE DALA ODGOVOR U SVOM ŠKOLSKOM PISMENOM ZADATKU SA KOJIM JE OSVOJILA DRUGO DRŽAVNO MJESTO: TEKST KOJEG NEĆETE IMATI PRILIKU ČESTO ČITATI DONOSIMO U CJELOSTI (FOTO)

0
245

– Ja sam Marijana. Ne poznajete me? Istina, nema me ni na Instagramu, ni na Facebooku. Ne chatam, ne snapam. Ako me želite upoznati, možete doći k meni, napisala je djevojčica u tekstu.

Djevojčica Marijana 12-godišnjakinja je koja nema laptop, internet, niti mobitel, a njezin je tekst prekrasna i tužna priča.

Njena razrednica, učiteljica hrvatskog jezika iz Osnovne škole Molve, Marija Halaček, za nju ima samo lijepe riječi i kaže da je drugačija od ostalih.
– Ja sam Marijana. Ne poznajete me? Istina, nema me ni na Instagramu, ni na Facebooku. Ne chatam, ne snapam. Ako me želite upoznati, možete doći k meni. U moju ulicu ili školu. Ili mi mašite dok čekam na autobusnoj stanici. Lako ćete me prepoznati. Ja sam ona koja ne drži mobitel u rukama. A kad smo išli na izlet, nisam imala čime fotografirati pa svojoj obitelji nisam mogla pokazati slike s razgledavanja Splita, Trogira i slapova Krke. Nije mi bilo svejedno. Donijela sam im magnetić. Moja mi je obitelj važna. Sjetim se da postoje djeca koja nemaju obitelj. Kakva bi bila njihova priča o djetinjstvu? Ja se žalim što nemam internet, a neki nemaju ni obitelj… Kad se toga sjetim, shvatim da je moje djetinjstvo dobro – napisala je Marijana u sastavku koji je mnogima natjerao suze na oči. Kada u školi dobiju zadatak koji uključuje pretraživanja na internetu, ona to zamijeni svojim radom. – Čitam puno knjiga, znanstvene knjige, časopise, udžbenike. Ali ako u njima nema rješenja pitam mamu, tatu, sestru ili nešto pokušam sama zaključiti i tako se snalazim – rekla je.

Znali su mi se rugati jer nemam internet, ni mobitel, pa da nam je kuća ružna, mislim, to sve oni nisu nama baš sad u oči govorili, ali dok oni to vide, to jako boli. Ne osjećam se baš dobro zbog toga, zapravo uopće. To drugi ne bi smjeli raditi. Ali dobro, ne trebamo mi njih uvijek slušati nego glavno da vjerujemo u sebe i imamo jedni druge – skromna je Marijana. Za nagradu je dobila mobitel i laptop koji dijeli s braćom i sestrama, a nekih većih želja Marijana nema.