U 50. godini života Ivanka Stamenović doživjela je nesretan gubitak posla. Dok su se mnogi pojedinci možda odlučili predati i čekati mirovinu, ona je donijela hrabru odluku preuzeti kontrolu nad vlastitom sudbinom.

Odbijajući popustiti, sada je ponovno krenula na put prema trijumfu. Osvrćući se na svoje 14-godišnje putovanje, ona tvrdi da u carstvu filozofije ne postoji sredina. Čovjek mora ili posjedovati nepokolebljivu odlučnost da ustraje do samog kraja ili samo na riječima priznati da je borac.

Upuštajući se u razgovore kako s uspješnim pojedincima tako i s budućim poduzetnicima, došao sam do spoznaje da sam već na pravom putu. Očito je da svatko tko želi krenuti na svoje poduzetničko putovanje mora biti svjestan da uspjeh zahtijeva nepokolebljivu predanost, što zahtijeva neumornu posvećenost od “26” sati svaki dan godinama zaredom.

Ova predanost ostaje postojana čak i kada netko preuzme ulogu šefa i ima tim zaposlenika. Dok zaposlenici dolaze i odlaze, obavljaju dodijeljene zadatke i vraćaju se kući, šef nastavlja razmišljati o budućnosti, razmišljajući o nadolazećim danima i mjesecima, čak i dok se povlače u krevet.

Prema njezinim riječima, poduzetništvom je moguće ostvariti zadovoljavajuću zaradu, ali samo uz odlučnost i usmjerenost na nišu koja je u našem narodu malobrojna ili relativno nepoznata. U svom slučaju odlučila se specijalizirati za recikliranje PVC folije koja se koristi za reklamne panoe.

Promjena svijesti je imperativ kako bi naše društvo shvatilo da recikliranje nije samo smeće, već vrijedan resurs koji se može pretvoriti u nove proizvode. Osobito volim izazove, pogotovo kada uzmem u obzir činjenicu da smo jedini proizvođači ove vrste na području Balkana, a među rijetkima u cijeloj Europi.

Naša odlučnost da nikada ne odustanemo očituje se u našim planovima za proširenje proizvodnje. Naučili smo iz našeg iskustva da samo oni koji nemaju samopouzdanja brzo odustaju od svojih ciljeva kada se suoče s izazovima.

Bilo da se radi o poslu ili životu, razumijemo da ništa nije lako. Naš sugovornik kaže kako već imaju planiran projekt za ožujak, ističući njihov proaktivni način razmišljanja.

Sekretarijat za zaštitu okoliša Beograda i Erste banka od samog početka bili su primarni izvori podrške njoj i njezinim kolegama. Kroz njihovu nepokolebljivu predanost, ne samo da su im pomogli prebroditi teška vremena, već su im također pružili vitalnu slamku koja ih podržava i podržava u svakoj situaciji.

Trajektorija Ivankinog putovanja krenula je nepredviđenim obratom. Iako se sada čini bez napora, nije uvijek bilo tako.

Ivanka prepričava svoje iskustvo odlaska u ured raspitati se za samozapošljavanje i prijaviti se. Tijekom tog posjeta saznala je za projekt obuke šivanja koji su pokrenuli Miodrag Nedeljković i IDC, a koji je posebno usmjeren na žene starije od 45 godina.

Dok je Ivanka čitala zahtjeve projekta, bila je zapanjena koliko je usklađen s njezinim vlastitim težnjama. Činilo se kao da je projekt skrojen posebno za nju, iako zna da ne bi mogla pokriti sve kriterije da ga je sama napisala.

U želji da iskoristi priliku, Ivanka nije gubila vrijeme i odmah je nazvala navedeni kontakt broj kako bi dogovorila termin intervjua.