PUKLA BRUKA, procurila istina o Balaševiću nakon što je preminuo, kako ga nije sramota, ovo niko nije znao

0
144

Vijest o smrti poznatog glazbenika Đorđeta Balaševića rastužila je cijelu regiju, no ovo je razlog zašto su on i Goran Bregović prestali zajedno da rade.

Cijela regija se prisjeća njegovih najvećih hitova, najboljih citata, ljubavi sa Oljom i svih zanimljivosti koje su pratile njegov život, ali i veliku karijeru. Jedna, također, zanimljiva priča vezuje se za sukob sa Goranom Bregovićem sa kojim je zbog jedne pjesme prekinuo svaku saradnju.
Njihov sukob vezan je za nastanak pjesme “Mađarica” Zdravka Čolića, koja je objavljena 1981. godine na albumu “Malo pojačaj radio”, a koja se zapravo prvobitno zvala “Opatica”.

Taj tekst je napisao Đorđe Balašević i dao ga Goranu da komponuje muziku, a Brega je uz Kornelija Batu Kovača, bio kompozitor svih pjesama na tom Čolinom albumu.

Bregi se nije svidio naslov pjesme, te je bio uvjeren da će bolje proći ako se zove “Mađarica” umjesto originalnog “Opatica”. Đorđe, poznat kao umjetnik koji ne voli intervencije na svojim tekstovima, nije htio ni da čuje za takav prijedlog, te nakon promjene naziva više nikada nisu radili zajedno.

Kasnije su otoplili odnose do te mjere da su se samo pozdravljali prilikom susreta, ali, dvojica genijalnih muzičara nisu više sarađivala.