PRVO MALAKSALOST, TEMPERATURA 40, PA SE NA TIJELU POJAVI OVO! Svi simptomi “američkog virusa” – NE UZIMAJTE antibiotike!

0

Virus koji pogađa predškolce i učenike u protekle dvije sedmice uzrokuje slabost, visoke temperature do 40, tegobe u mišićima i osip. Stručnjaci tvrde da je riječ o navodnom “američkom virusu”, a ono što ga izdvaja od “ostalih” je to što se pored tradicionalnih simptoma na tijelu razvija karakterističan osip. Djeci se često daju antipiretici, podstiču se da piju više tekućine i daju se antibiotici ako je prisutna bakterijska infekcija, a stanje obično nestaje za 7 do 10 dana.

Stručnjaci kažu da je kako bi klinac dobio dovoljan tretman i ako je temperatura visoka, ključno da se laboratorijski rad završi na vrijeme. Dr Saša Miliečvić, pedijatar, tvrdi da hladno vrijeme podstiče prenošenje bolesti. Uprkos činjenici da je maj, vrijeme je prohladno, što povećava vjerovatnoću da se djeca razbole jer ostaju kod kuće.

“Virus postoji već neko vrijeme, djeca imaju visoku temperaturu i osip, što roditelje još više zabrinjava. Nekome je na kraju trebala infuzija zbog naglog porasta temperature i osjećaja slabosti djece, kaže dr Miličević za „Blic.“ Beograđanka Jelena M. tvrdi da je njenoj kćerki temperatura neočekivano porasla sa 38 na 40 za manje od 30 minuta.

“Osim ako nema određenih složenih slučajeva, nema posebne terapije, a virus često prolazi sam od sebe. Osim što daje malo više hidratacije nego inače, potrebno je davati lijek za povišenu temperaturu. To je ključno da se dijete opusti, uspori sve svoje aktivnosti, da preskače školu ili vrtić i da se drži odvojeno od braće i sestara, roditelja, baka, djedova i drugih članova porodice. Infekcija se brzo širi. Odrasli i osobe s hroničnim bolestima mogu imati problema, prema kod pedijatra.