OVO SVAKA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Kako da savršeno postavite sto za svaku priliku i oduševite sve prisutne

0

Prvi dojam koji gosti ostavljaju o vašem domu nedvojbeno stvara čistoća predsoblja. No, ako ih niste uspjeli impresionirati po tom pitanju, ne očajavajte jer će sada biti oduševljeni načinom na koji ste dekorirali stol. Sumnjivo? Ako poslušate i primijenite savjete koje ćemo vam danas dati, budite uvjereni da ćete ih ostaviti bez teksta. Prezentacija poslužene hrane i kako se ona može poboljšati ukusno aranžiranim stolom. Ne mislimo samo na izbor stolnjaka, salveta i pribora za jelo, iako je i njihov odabir bitan preduvjet za kreativno postavljen stol. Ukoliko imate i goste koji dobro poznaju bonton, odnosno osobe koje se pridržavaju ustaljenih normi ponašanja prema drugima i svojoj okolini, mi ćemo vam pomoći da se istaknete u njihovoj prisutnosti.

Tanjur je postavljen samo dva prsta od ruba stola.
Prvo se postavi plitki tanjur, a zatim na njega duboki tanjur. U slučaju da se poslužuje predjelo, na njega se stavlja manji tanjur. U biti, raspored tanjura odgovara redoslijedu prezentacije jela.
Na lijevoj strani tanjura pronaći ćete vilicu, dok ćete na desnoj strani pronaći nož i žlicu. Naime, nož se nalazi lijevo od žlice, a oštrica mu je okrenuta prema tanjuru.
Lijevo od vilice za glavno jelo nalazi se vilica za salatu.
Desertnu žlicu i vilicu postavite vodoravno, tako da budu iznad tanjura.
S lijeve strane, iznad vilica, nalazi se tanjur za kruh. Ovo određeno područje je mjesto gdje se može zgodno staviti mali nož namijenjen za mazanje.
Čaše za vodu i vino nalaze se u gornjem desnom dijelu, a čaša za vodu krajnje desno.
Ako odlučite uključiti salatu u svoj obrok, naći ćete manji tanjur koji se nalazi lijevo od glavnih tanjura.
Ako prvo jelo nije juha, ubrus se može staviti ispod vilice ili na tanjur.
Pobrinite se da sol i papar budu uvijek dostupni na stolu, zajedno sa svim dodatnim začinima koji mogu biti potrebni.
Kako bi se osiguralo odgovarajuće socijalno distanciranje, preporučuje se da između svakog gosta budu najmanje dva prazna tanjura.

Osnova za ukrašavanje stola leži u samom stolu, jer on služi kao platno za dodavanje složenih detalja. Bilo da se odlučite za stolnjak, stalak, s uzorkom ili jednobojni, od pamuka ili lana, izbor na kraju ostaje na vama i ovisi o konkretnoj prigodi za koju ugošćujete goste.
Kako biste osigurali odgovarajuću pokrivenost, preporuča se da se stolnjak proteže otprilike 23-30 centimetara preko svake strane stola.
Prilikom odabira stolnjaka važno je uzeti u obzir oblik stola. Obično bi stolnjak trebao odražavati oblik stola. Međutim, ako je stol okrugli, prihvatljivo je koristiti kvadratni stolnjak. Zapravo, možete čak staviti četvrtasti stolnjak preko okruglog za jedinstven i moderan izgled.
Ako nemate vremena ili motivacije za glačanje, preporučljivo je potražiti stolnjake od mješavine pamuka i poliestera jer se oni manje gužvaju.
Želite li svom događaju dodati dašak slavlja, najbolje je da se odlučite za klasični bijeli stolnjak koji se proteže sve do poda. To daje svestran temelj koji se lako može prilagoditi bilo kojoj drugoj boji stolnjaka, salveta i ukrasa.
Dodavanje raznih materijala i tekstura stolnjacima, stazama i podmetačima pružit će stolu izrazito raskošan dojam.