PROVJERITE: 5 ZNAKOVA DA SI IMAO COVID-19, A DA TO NI NE ZNAŠ

0
405

NAJSIGURNIJI NAČIN DA SE UTVRDI DA LI STE IMALI KORONA VIRUS JE TESTIRANJE NA ANTITIJELA, ČAK I UKOLIKO TI TESTOVI NEKADA NISU 100 POSTO TAČNI. TESTIRANJE NA ANTITIJELA NE DIJAGNOSTIKUJE KOVID 19, ALI OVI TESTOVI MOGU DA UTVRDE DA LI SE NAŠ ORGNAIZAM VEĆ IZBORIO SA OVIM VIRUSOM.

Drugi način da prepoznate da ste bili zaraženi je ukoliko primjetite neki od simptoma post kovid sindroma.

Ovo je pet najčešćih posljedica koje korona virus ostavlja na naše zdravlje:

Aktivnost vas vrlo lako zamara
Oni koji imaju pst kovid sindrom mogu da imaju ožiljke na srcu ili plućima, što vježbanje čini opsnim ili nemogućim. Mnogi isto tako doživljavaju iscrpljujući umor ili malaksalost poslije napora, možda ćete moći da se krećete u toku jednog dana, ali plaćate to i to umorom, migrenom ili bolovima u mišićima, dan poslije.

Teško vam je da se koncentrišete
Ova pojava je poznata kao moždana magla, a kao što zahvata pluća i disajne organe, virus ulazi u neke centre mozga i tamo isto tako stvara probleme.

Muči vas kratak dah
Čak i poslije lakših simptoma, neki ljudi imaju otežano disanje ili uporni kašalj koji traje sedmicama ili mjesecima. Ovi simptomi isto tako mogu biti rezultat nedijagnostikovane infekcije. Možda ćete imati problema pri penjanju uz stepenice ili se umarate u toku običnih aktivnosti kao što je pranje posuđa.

Bole vas mišići
Mijalgija je česta posljedica korona virua i ustvari je to najčešći simtpom. Bol u mišićima može da se pojavi na jednom dijelu tijela ili svuda, u rasponu od blage do mučne. Iako većina bolova mogu potrajati čak i mjesecima.

Stalno ste umorni
Još jedan od čestih simptoma. Ne možete da ispunite svoje obaveze kod kuće ili na poslu, jer nemate energije.