PROVERENO DELUJE!!! USPORITE NASTANAK BORA: Uvrstite ove namirnice u jelovnik i koža će vam biti zahvalna

0

Stres, godine, izloženost suncu i ostali faktori nisu veliki prijatelji naše kože. Boranje kože i njena opuštenost ne izazivaju prijatan osećaj ni kod koga. Iako je to normalni i sastavni deo starenja, postoji mnogo načina kako ga možemo usporiti ili odložiti. Jedan od najboljih načina svakako je ishrana i unošenje dovoljno hranljivih materija koje putem krvi dospevaju i do naše kože.

Prva namirnica je crni susam. On je izuzetno bogat mnogim sastojcima poput esencijalnih ulja, oleinske kiseline, aminokiselina, kalijuma i vlakana. Sve te namirnice ćelije vaše kože obožavaju, pa se potrudite da se crni susam nađe što češće na vašem tanjiru. Na drugom mestu je seme od bundeve najviše iz razloga što u svom sastavu poseduje dosta cinka, vitamina E i omega-3 masnih kiselina. Ovi sastojci pomoži će u regeneraciji i hidrataciji kože, a takođe mogu pomoći i u smanjenu ožiljaka od akni.

Također, Avokado igra jako važnu ulogu. On je sjajan u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu. Ovo povrće je bogato vitaminima A i E, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom C – svi oni imaju bitnu ulogu u održavanju naše kože glatkom i sjajnom. Paradajz je isto tako sjajan jer sadrži likopen, supstancu koja pomaže u sprečavanju oštećenja od UVA i UVB zračenja. Konzumacija dva paradajza u toku dana mogu povećati indeks zaštite naše kože!

Zatim na red dolaze namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama. Pod tim se podrazumeva losos, laneno seme, tofu, škampe i soja, orašasti plodovi samo su neke od namirnica koje sadrže ove masne kiseline koje su toliko značajne za naš organizam. Primera radi, losos je bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje doprinose jedrini i hidrataciji kože, a mogu biti i prirodna zaštita od UV zračenja. Ove supstance omogućavaju vašoj koži da ostane zategnutija i hidrirana.

Za kraj, vitamin C igra važnu ulogu u prouzvodnji kolagena i poboljšava sposobnost regeneracije. Zeleno lisnato povrće, brokoli, paprika, jagode, pomorandže, limun, limeta sadrže velike količine ovog vitamina. Vitamin E pokazao se kao odličan štit kože od UV zraka i drugih štetnih čestica iz vazduha kojeizazivaju slobodne radikale koji oštećuju kožu.Dodajte u svoju ishranu više maslinovog ulja, 100% integralnog brašna, kelja, bademe i kivi.