Razgovor u snu spada pod kišobran parasomnije, koja je kategorija abnormalnih aktivnosti spavanja. Razgovor u snu, poznat i kao somnilokvija, vrsta je parasomnije ili nenormalne aktivnosti u snu. Strani stručnjaci analizirali su i zaključili da će svaka treća osoba u nekom trenutku svog života pričati u snu. Prema znanstvenici za spavanje Terezi Šnorbach, iako obično bezopasno, pričanje u snu potencijalno može biti pokazatelj ozbiljnog stanja povezanog sa spavanjem ili šireg zdravstvenog problema. Unatoč istraživanjima koja su u tijeku, izvor i značaj razgovora u snu ostaje misterij za znanstvenike. U odnosu na događaje koji su se dogodili u nedavnoj prošlosti.

Kao što poslovica kaže, predmet snova pojedinca može biti povezan s trenutnim događajima u njegovom životu ili jednostavno sa sadržajem njegove podsvijesti. Razgovor u snu često je povezan s različitim čimbenicima rizika kao što su stres, nedostatak sna i konzumacija alkohola. Međutim, pojava slučajnih riječi obično ne predstavlja problem. Mentalno zdravlje također je čimbenik koji pridonosi razgovoru u snu, a češće se primjećuje kod osoba s već postojećim problemima mentalnog zdravlja. Prema Terezinom istraživanju, pričanje u snu češće je među oboljelima od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Korištenje određenih tvari u rekreativne ili medicinske svrhe.

Emocionalni stres je izraz koji se koristi za opisivanje psiholoških i fizioloških reakcija koje se javljaju kao odgovor na izazovne okolnosti, kao što su intenzivan pritisak, trauma ili značajne životne promjene. Ova vrsta stresa jedinstvena je po tome što je uzrokovana širokim rasponom podražaja, uključujući i pozitivne i negativne događaje. Emocionalni stres manifestira se na različite načine, kao što su promjene raspoloženja, fizički simptomi i promjene u ponašanju. Strategije suočavanja i tehnike upravljanja stresom bitne su za ublažavanje negativnih učinaka emocionalnog stresa.

Temperatura je mjera stupnja topline prisutne u objektu ili okolini. Često se izražava u stupnjevima Celzija ili Fahrenheita, a na njega mogu utjecati različiti čimbenici uključujući doba dana, godišnje doba i lokaciju. Osim toga, temperatura igra ključnu ulogu u brojnim znanstvenim područjima kao što su kemija, fizika i meteorologija, te se rutinski mjeri i analizira kako bi se bolje razumjelo ponašanje i svojstva materije.

Mentalni poremećaji složena su stanja koja mogu utjecati na misli, emocije i cjelokupno ponašanje osobe. Ove poremećaje karakterizira niz simptoma koji mogu biti blagi ili teški, u rasponu od promjena raspoloženja i tjeskobe do kognitivnih oštećenja i halucinacija. Važno je napomenuti da mentalni poremećaji mogu imati značajan utjecaj na život osobe, često ometajući njihovu sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka i održavanja zdravih odnosa. Traženje stručne pomoći i podrške ključno je za one koji pate od mentalnih poremećaja kako bi upravljali svojim simptomima i živjeli ispunjen život.

Utjecaj narkotika tema je o kojoj se naširoko raspravlja i raspravlja. Tema je to puna kontroverzi i često je u središtu pozornosti javnosti. Učinci narkotika na pojedinca i društvo u cjelini složeni su i višestruki. Pojam narkotika odnosi se na širok raspon droga, uključujući lijekove na recept i ilegalne supstance. Konzumacija narkotika može dovesti do ovisnosti, zdravstvenih problema, pa čak i smrti. Pitanje narkotika je pitanje koje zahtijeva sveobuhvatan pristup i zajednički napor pojedinaca, zajednica i vlada.

Obično nije razlog za brigu.
U većini slučajeva razgovor u snu nije razlog za uzbunu. Ipak, ako iznenada počne kod odraslih ili uključuje ogromnu nervozu, vikanje ili agresivno ponašanje koje vas može razbuditi, savjetuje se da se posavjetujete s liječnikom.