PREVISOKE TEMPERATURE ZA OVO DOBA GODINE… VEMOMA VAŽNI SAVETI: Evo ko spada u rizične grupe i šta OBAVEZNO TREBA IZBEGAVATI

0

Svi nakon zime jedva čekaju promenu godišnjeg doba i proljeće predstavlja buđenje i novi život kako u prirodi tako i kod čoveka. Ono što meteorolozi najavljuju za mesec maj je nešto što nismo navikli u ovo doba godine, a to su previsoke i letnje temperature. Mi vam danas donosimo neke informacije i savete vezane za to, koje svakako vredi pročitati.

Svedoci smo neuobičajnim temperaturama za ovo doba godine, koje ponegde dostižu i preko 30 stepeni Celzijusa. Stručnjaci naglašavaju kako nagle promene vremena, odnosno nagli skokovi i padovi temperatura utiču na sve ljude, pa čak i na one potpuno zdrave, te dodaju kako hronični bolesnici i te kako mogu osetiti pogoršanje zdravstvenih tegoba, kao i da je za njih neophodno da se pridržavaju terapije uz lekarski nadzor.

Ono što je poznato je i to da nagle temperature najviše utiču na starije osobe i hronične bolesnike sa hipertenzijom, dijabetesom, bubrežnim, reumatskim i drugim oboljenjima. Trenutne temperature mogu da prouzrokuju malaksalost, zamor, varijacije u krvnom pritisku, aritmije, anksioznost i druge poremećaje, ali i da simptomi varijaju od osobe do osobe.

Kardiolog još dodaje kako ni za koga u ovom periodu nema opuštanja, te da smo svi u potencijalnoj opasnosti, jer na trenutne vremenske promene reaguju i zdravi ljudi sličnim simptomima. Ono što je zanimljivo je to da se savetuje da izbegavamo kafu, iako je mnogima to omiljeni napitak. Naime, previše kofeina dovodi do poremećaja, nervoze, nesanice, smanjene koncentracije, razdražljivosti, zamaranja, otežanog disanja, kao i povišenog krvnog pritiska. Još jedan savet za kraj koji može da bude od pomoći u ovo doba godine jeste da se oblačimo u skladu sa vremenom, te da imamo odeću koja će nas štiti od jutarnje hladnoće, ali koja neće biti opterećenje za moguću popodnevnu letnju temperaturu.