Pred očima vam se nekad jave kao tačkice i manta vam se – evo šta to znači, nije dobro nikako

0

Jeste li ikad pomislili da imate male ali plutajuće crviće u oku, nemojte da se plašite, to može da vidi čak 70 odsto ljudi.

To se u praksi naziva očnim mušicama, nemaju nikakvu vezu sa insektima. Oni nemaju vezu ni sa prašinom ili prljavštinom, to su mali sićušni predmeti koji na mrežnjaču bacaju sjenku ili svijetlo tkivo u pozadini naših očiju.

Plutajući objetki koji mogu od grudvica tkiva da potiču, ili od djelića proteina ili krvnih zrnaca. U gelu koji ispunjava prostor između očne mrežnjače i sočiva se nalazi.

Ne vidimo ih stalno, ukoliko biste gledali u Sunce ili ekran računara, tad su oni vidljivi, pošto se približe mrežnjači dok gledamo u nešto svijetlo.

Ukoliko se gleda u snijeg ili sunčano nebo, mogu se ovi plutajući objekti pojaviti, ali mogu sa pokretima naših očiju da nestanu.

Ipak, postoji fenomen koji je sličan ovome, nisu povezani. Nekad ste vidjeli malena svjetla kad ste gledali u neko jako svjetlo, a sasvim suprotno od viđanja plutajućih objekata je entoptički fenomen plavog polja.

Sjenke ne vidite, nego prozorčiće koji se u tračke svjetlosti puštaju do vaše mrežnjače.

Bijela krvna zrnca njih uzrokuju, koja kroz kapilare prolaze na površini mrežnjače. Toliko su velika ta zrnca kad napuštaju prostor koji prati mrežnjaču, i očnim pulsom je pokreću. Nekad će vam se učiniti da svijetleće tačke prati tamni rep. To su crvena krvna zrnca blokirana od strane velikih bijelih.

Samo su smetnja plivači, na njih se naviknemo. Ali kako starimo, mogu naš vid da ometaju, odnosno da zahtjeva hitnu operaciju. Procedura koja podrazumijeva da se ukloni staklasto tijelo i fizičkim rastvorom njegova zamjena.