Pravi srpski čaj, sigurno niste znali za njega.. Čisti disajne puteve, pomaže kod nesanice i urinarnih infekcija..

0

Veliki broj ljudi misli kako je Rtanjski čaj mješavina nekoliko različitih biljaka međutim to nije tako. Naime , ova biljka raste na planini Rtanj koja se nalazi na istoku Srbije. Ova planina, sama po sebi, jeste neobični prirodni izdanak kraškog reljefa jer se izdiže iz ravnog predela, a završava u obliku kupe i to skoro pravilne. Vrh Rtnja je Šiljak, koji se nalazi na 1565 m nadmorske visine.

Mnoge legende kažu kako su ovu biljku upravo u ove krajeve donijeli turski osvajači. Kada je u pitanju dejstvo sipak je duži a pomaže kod menstrualnih bolova, dijabetesa, kod problema sa prostatom, čisti disajne puteve, urinarne infekcije, nesanicu.

U današnje vreme, o biljci se vodi računa, toliko da je nedavno zabranjeno masovno branje i sakupljanje vrijeska jer se neverovatno proredio. Razlog tome je neverovatni učinak ove biljke kada je u pitanju zdravlje ljudi. Biljka pomaže kod brojnih tegoba.

Za Rtanjski čaj kažu da je odličan za lečenje tegoba u respiratornom traktu, kao i u digestivnom sistemu. Svi oni koji imaju hronični kašalj, astmu, bronhitis i slične probleme, uzimaju Rtanjski čaj kako bi se oslobodili simptoma. Loše varenje, dijareja, nadimanje se ublažavaju ako se redovno koristi Rtanjski čaj po propisanoj recepturi. Osobe sa kardiovaskularnim problemima, uzimaju Rtanjski čaj kako bi zaštitili srce, očuvali krvne sudove, snizili LDL holesterol i uredili krvni pritisak.