Trenutno Vijesti

POZNATI KUHAR OTKRIO RECEPT ZA DOMAĆI HLJEB: Hrskav spolja, unutra MEKAN KAO DUŠA, bolji niste jeli (RECEPT)

Iako danas u pekarama i supermarketima možemo pronaći razne vrste hljeba ipak onom domaćem koji sami pripremite nema premca. Postoji dosta recepata i načina na koji se pravi hljeb, zavisno od regije do regije, pa tako u nekim zemljama imamo beskvasni hljeb a u drugima ljudi uglavnom jedu samo lepinice.

Mi vam danas donosimo recept po kojem se pravi hljeb u jednom od najprestižnijih restorana na svijetu koji je upravo poznat po ovoj namirnici. Glavna odlika svakog dobrog hljeba je da je izvana hrskav a da je unutrašnjost meka a da biste to postigli samo pratite upute koje vam donosimo. Od sastojaka vam je potrebno pola kilograma pčeničnog polubijelog brašna, 10 gr. soli, 10 gr, suvog kvasca, malo maslinovog ulja i 370 mililitara hladne vode.

Prije samog miješenja pripremite posude koje ćete koristiti a treba vam jedna okrugla zdjela koju ćete pouljiti i dva lima za pečenje koje trebate obložiti sa papirom za pečenje. U drugoj, suvoj zdjeli pomiješajte brašno , kvasac i so i dodajte otprilike tri četvrtine vode i lagano miješajte. Kada tijesto počne da se veže u kuglu počnite da dodajete i ostatak vode.

Zatim uzmite mikser i mutite tijesto njime oko pet minuta sve dok ono ne postane sjajno i elastično. Zatim dobiveno tijesto prebacite u nauljenu posudu i prekrijte ga i ostavite oko sat vremena da se udvostruči. Tijesto polako i nježno prebacite na pouljenu radnu površinu i podijelite ga na 4 koamda koji ćete rukama oblikovati u duguljasti oblik a zatim ih stavite na lim za pečenje koji ćete prekriti kesom i ostavite još sat vremena da se tijesto diže. Ostatak pročitajte ovdje.

Oglasi – Advertisement