POUČNA PRIČA: Sin odveo oca u restoran da večeraju

0

Jedan dan sin je odlučio svog već starog oca da odvede na večeru. Taj dan je došao ko njega i rekao mu da se naveče spremi jer ga vodi u jedan poznati restoran , da njih dvojica večeraju kao nekada što su , kada je njegov otac bio mlađi.

Njegov otac je izuzetno star i slabašan čovjek , i dok su večerali u restoranu , hrana iz usta mu je padala na košulju. Ljudi koji su bili prisutni u restoranu su ga gledali sa gađenjem , dok njegovom sinu uopšte to nije smetalo. Mirno je sjedio i večerao sa svojim ocem.

Po završetku jela , njegov sin nije bio nimalo posramljen. Mirno je svoga oca odveo u kupatilo restorana i očistio ostatke hrane sa njegove odjeće , uklonio fleke , namjestio mu kosu i naočale.Kada su izašli iz kupatila , cijeli restoran ih je gledao u tišini , i nisu mogli da shvate kako su mogli toliko da se osramote. Sin je prišao konobaru , platio račun i krenuli lagano da izlaze iz restorana.

Kada su izlazili iz restorana , stariji čovjek je poviknuo. „Mladiću , zar ne misliš da si nešto ostavio iza sebe“? Čovjek je odgovorio , da ništa nije ostavio , sve je ponio sa sobom , a starac mu odgovori „ Jesi ostavio si lekciju svakom sinu , kako treba da se ponaša sa svojim roditeljima , svaka ti čast“.