POSTOJI RAZLOG ZAŠTO SAMO VAS STALNO UJEDAJU KOMARCI: Evo zašto ste im uvijek meta i ZAŠTO TREBA DA SA ZABRINETE

0

Tijekom 1970-ih istraživači su proveli istraživanja kako bi utvrdili utječe li krvna grupa pojedinca na njihovu privlačnost komarcima. Međutim, nedavna istraživanja otkrivaju da razne vrste komaraca preferiraju različite krvne grupe. Shannon Harlow-Ellis, ovlaštena entomologinja, izjavila je da gotovo 80 posto ljudi proizvodi sekret koji služi kao signal za njihovu krvnu grupu. Studija objavljena u Journal of Medical Entomology 2004. ispitivala je krvne grupe komaraca Aedes albopictus, koji se obično nazivaju azijskim tigrastim komarcima. Poznato je da ova posebna vrsta prenosi viruse kao što su chikungunya, denga groznica, zika i žuta groznica.

U svojoj studiji istraživači su došli do značajnog otkrića u vezi s komarcima i njihovom sklonošću različitim krvnim grupama. Primijetili su da osobe s krvnom grupom 0 imaju veću vjerojatnost privlačenja komaraca, sa stopom od nevjerojatnih 83,3 posto, u usporedbi s osobama s krvnom grupom A s 46,5 posto. Nadalje, kroz daljnja eksperimentiranja, istraživači su utvrdili da insekte posebno privlače osobe s antigenom H, koji je povezan s krvnom grupom O. S druge strane, otkriveno je da je prijenos antigena A, koji je povezan s krvnom grupom A, rašireniji od onog antigena B. Dok neka preliminarna istraživanja ukazuju na korelaciju između krvne grupe 0 i uboda komaraca, važno je napomenuti da stručnjaci vjeruju da na učestalost uboda komaraca utječu različiti čimbenici.

Komarce mogu privući i drugi faktori: Komarci imaju tendenciju da ih privuče miris koji ispušta vaše tijelo. Boja odjeće koju odaberete može utjecati na to koliko ste privlačni komarcima. Nedavna istraživanja pokazuju da komarce posebno privlači crna ili druga odjeća tamnih boja. Uočeno je da pojedinci koji su se odali konzumiranju alkoholnih pića mogu imati višu razinu privlačnosti za komarce. Utvrđeno je da stanje trudnoće čini žene posebno privlačnima komarcima. S obzirom na mogući prijenos teških bolesti putem komaraca, važno je poduzeti mjere zaštite od njih, bez obzira na krvnu grupu i druge varijable.

Kako izvještava časopis Smithsonian, važno je napomenuti da krvna grupa nije jedini odlučujući faktor u privlačenju komaraca. Postoje dodatni elementi koji doprinose ovoj privlačnosti. Tjelesna aktivnost, primjerice, igra značajnu ulogu jer rezultira višim razinama mliječne kiseline u mišićima i povišenom tjelesnom temperaturom, a oboje je poznato kao privlačno za komarce. Nadalje, postoje određeni čimbenici koji određene jedinke čine privlačnijim komarcima, poput trudnoće i konzumacije piva.