Jeste li ikada doživjeli da se obrišete nakon obavljanja nužde i da ne vidite nikakve tragove na toaletnom papiru? Neke bi to moglo zabrinuti, ali stručnjaci uvjeravaju da nema razloga za brigu. Slično tome, ako fekalna tvar prolazi bez pretjerane nelagode ili poteškoća, također nije razlog za zabrinutost. Fenomen koji se obično naziva “nevidljivi izmet” zapravo može biti pokazatelj zdravih crijeva. Prema dr. Janine Bowring, oni koji doživljavaju ovaj fenomen mogli bi vrlo vjerojatno biti među najzdravijim pojedincima na planetu.

Majka petero djece, koja je i liječnica te na TikToku dijeli informativne sadržaje o zdravlju i obrazovanju, nudi jednostavno objašnjenje. Prema Dokorki, ako je vaša stolica gotovo nevidljiva, vjerojatno je da unosite dovoljnu količinu vlakana. Nadalje, ona sugerira da ako se vaša stolica čini nevidljivom, to bi moglo značiti da prehranom dobivate odgovarajuću količinu esencijalnih masnih kiselina poput omega-3 i omega-6. Opći konsenzus među medicinskim stručnjacima, uključujući dr. Philipa Kaya, certificiranog liječnika opće prakse, jest da je pražnjenje crijeva pojedinca jasan pokazatelj njihovog ukupnog fizičkog blagostanja kada nema nikakvih komplikacija.

Dr. Kay je objasnio da je zdrava stolica ona koja se može izbaciti bez poteškoća, ali se ne javlja pretjerano ili rijetko. Ova vrsta stolice nije niti zatvor niti proljev. Važno je napomenuti da učestalost normalnog pražnjenja crijeva može varirati od nekoliko puta dnevno do dva puta tjedno. “Njegova preporuka je da pojedinci pregledaju svoju stolicu i toaletni papir, kako bi se osiguralo da nema neželjenih znakova krvi. Nadalje je savjetovao da sve promjene u tom pogledu treba procijeniti medicinski stručnjak.