POSLEDNJI TRENUTAK PRE NEGO ŠTO JE KIT UBICA USMRTIO DEVOJKU: Orka u zatočeništvu UBILA TROJE LJUDI (VIDEO)

0

Gotovo svima je poznat problem oko planete, globalnog zagrijavanja, te ugroženosti životinja zbog svega toga. Isto tako, veliki problem predstavlja i to što se neke životinje drže u zatočeništvima, a po svojoj prirodi su zapravo divlje životinje. 

Na svetu je dosta zooloških vrtova i vodenih parkova, gde su smeštene divlje životinje, sve u svrhu kako bi se razvila zarada i biznis. Naime, divlje životinje nisu namenjene da se drže u sklopu takvih stvari. Ipak neke se mogu prilagoditi, ali neke, po svojoj prirodi jednostavno ne mogu.

Neki su pokušali i da na takvim mestima drže izuzetno opasne divlje životinje, a to su kitovi “ubice”, odnosno orke. Najpoznatija orka je bila Tilikum koja je također bila u jednom takvom zatočeništvu. Bio te dug 6,9 metara i težak oko 6 tona. Njegova bočna peraja su bila duga preko dva metra dok je leđno peraje bio zakrivjeno u stranu oko dva metra. Uhvaćen je zajedno sa još dvije mlade orke kada je imao samo dvije godine na Islandu 1983. godine a nakon što je proveo godinu dana u rezervoaru u morskom zološkom vrtu Hafnarfjordur on je prebačen u Silend zoološki vrt koji se nalazi u Vankuveru u Kanadi.

Bio je smešten sa još dve starije ženke orke, ali su ga one bile agresivne prema njemu. Potom su ga radnici smestili u manji bazen. Za orke je poznato da i kada su na slobodi ne napadaju ljude, ali ove godine su se desila 4 smtrna slučaja. U čak tri je umešan pomenuti kit Tilikum.

1991. godine, devojka po imenu Kelti Birn je imala samo 21 godinu i rdila je u pomenutom parku kao honorarni trener. Okliznula se i upala u bazen u kojem je bio Tilikum, zajedno sa još dve ženke orke. Orke su djevojku potopile i nisu joj dozvoljavale da ispliva na površinu a iako je u jednom momentu uspjela da dođe do ivice bazena orke su je povukle nazad i ona se udavila. Ostatak ove užasne priče pročitajte ovde.